Γερμανοί εισαγγελείς ανακοίνωσαν σήμερα ότι έθεσαν στο αρχείο την έρευνα για τον Αλεξάντερ Γκάουλαντ, ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) για τη δήλωση που είχε κάνει τον περασμένο Ιούνιο, χαρακτηρίζοντας «απλά μια κουτσουλιά» στην ιστορία της Γερμανίας το ναζιστικό καθεστώς.

Εισαγγελείς στο κρατίδιο της Θουριγγίας, όπου ο ηγέτης του AfD έκανε το σχόλιο αυτό κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης της νεολαίας του κόμματος, τόνισε ότι η δήλωση καλύπτεται από το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, με δεδομένο το πλαίσιο στο οποίο αυτό έγινε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο Χίτλερ και οι Ναζί είναι απλά μια κουτσουλιά στα χίλια και πλέον χρόνια ένδοξης γερμανικής ιστορίας», είπε τότε ο Γκάουλαντ.

Νωρίτερα είχε αναγνωρίσει την ευθύνη της Γερμανίας για τη δολοφονία εκατομμυρίων Εβραίων κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος και για τους εκατομμύρια νεκρούς στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αργότερα δήλωσε μετανοιωμένος για το σχόλιο του, τονίζοντας ότι αυτό ήταν «μπορούσε να παρερμηνευτεί και ως εκ τούτου ήταν πολιτικά ασύνετο…Δεν ήθελα υποβαθμίσω οτιδήποτε, αλλά να εκφράσω την ηθική εξαχρείωση (της ναζιστικής περιόδου)».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ένις Γκιουλέγκεν, επικεφαλής εκ των οργανώσεων που ηγήθηκαν της απαγγελίας κατηγοριών ενάντια στον Γκάουλαντ, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απόφαση των εισαγγελικών αρχών και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο άσκησης έφεσης.

Οι εισαγγελείς υπογράμμισαν ότι κατανοητό ότι η δήλωση αυτή να προσέβαλε πολλούς ανθρώπους, αλλά η μεταφορά που χρησιμοποίησε ο Γκάουλαντ άφηνε ανοιχτές διαφορετικές ερμηνείες και η υποβάθμιση της ναζιστικής περιόδου δεν ήταν η μόνη πιθανή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης