Την απόφαση εάν ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να απολύσει ή όχι έναν εργαζόμενο επειδή είναι ομοφυλόφιλος ή διεμφυλικός καλείται να πάρει το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, καθώς το ζήτημα αυτό απασχολεί έντονα την αμερικανική κοινωνία.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στηρίζει τους εργοδότες και τάσσεται υπέρ μιας στενής ερμηνείας της ομοσπονδιακής νομοθεσίας του 1964 η οποία απαγορεύει τις διακρίσεις «με βάση το φύλο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το φύλο εδώ αναφέρεται στο αν κάποιος έχει γεννηθεί άνδρας ή γυναίκα, όχι στον σεξουαλικό του προσανατολισμό ή στην ταυτότητα του φύλου του όπως την ορίζει ο ίδιος» εκτίμησε πρόσφατα ο Νόελ Φρανσίσκο που υπερασπίζεται τη θέση της αμερικανικής κυβέρνησης ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Σύμφωνα με αυτόν, εναπόκειται στο Κογκρέσο να τροποποιήσει τη νομοθεσία, όχι στη Δικαιοσύνη.

Ωστόσο, για τους υπέρμαχούς τους, τα δικαιώματα των σεξουαλικών μειονοτήτων έχουν σημειώσει πρόοδο τα τελευταία χρόνια χάρη σε δικαστικές αποφάσεις, κυρίως αυτή του Ανωτάτου Δικαστηρίου το οποίο το 2015 νομιμοποίησε τον γάμο μεταξύ ομοφυλόφιλων στις ΗΠΑ.

«Αυτήν τη φορά το διακύβευμα είναι σημαντικότερο διότι αφορά στην ικανότητα να κερδίζουν τα προς το ζην» εκτίμησε η Ρία Ταμπάκο Μαρ της ισχυρής ένωσης προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων ACLU.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόνο 22 πολιτείες απαγορεύουν ρητά τις διακρίσεις εις βάρος των σεξουαλικών μειονοτήτων στον επαγγελματικό τομέα. Στις υπόλοιπες εναπόκειται στο Ανώτατο Δικαστήριο να βγάλει τα μέλη «της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας από το καθεστώς πολίτη δεύτερης κατηγορίας», συνέχισε η ακτιβίστρια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης