Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Κίνα Τέρι Μπράνσταντ προγραμματίζει να επισκεφθεί το Θιβέτ αυτήν την εβδομάδα, γνωστοποίησε εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στο Πεκίνο, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά σε επίπεδο επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας από το 2015, εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες για το εμπόριο.

Η επίσκεψη θα ακολουθήσει την έγκριση -τον Δεκέμβριο- νόμου που προβλέπει πως οι ΗΠΑ θα αρνούνται να χορηγούν βίζες σε Κινέζους αξιωματούχους που θεωρούνται υπεύθυνοι για την εφαρμογή πολιτικών που περιορίζουν την πρόσβαση ξένων στο Θιβέτ. Η κυβέρνηση της Κίνας κατήγγειλε αυτόν τον νόμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίσκεψη θα δώσει την ευκαιρία στον πρέσβη να συζητήσει «με τοπικούς ηγέτες» σχετικά με «τις ανησυχίες» της Ουάσινγκτον «για τους περιορισμούς της θρησκευτικής ελευθερίας και της προστασίας του πολιτισμού και της γλώσσας των Θιβετιανών», ανέφερε ανακοίνωση της πρεσβείας.

Ο Μπράνσταντ θα μεταβεί στην επαρχία Τσινγκάι και στη γειτονική επαρχία του Θιβέτ από τη 19η Μαΐου έως την 25η Μαΐου. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, θα συναντηθεί με αξιωματούχους και θα επισκεφθεί χώρους λατρείας και τόπους πολιτιστικής κληρονομιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης