Στοιχεία και αριθμοί για την Έσση, όπου την Κυριακή διεξάγονται κρατιδιακές εκλογές

Στοιχεία και αριθμοί για την Έσση, όπου την Κυριακή διεξάγονται κρατιδιακές εκλογές
Το ομόσπονδο κρατίδιο της Έσσης, μια από τις ατμομηχανές της οικονομίας της Γερμανίας, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, οδεύει σε τοπικές εκλογές την Κυριακή 28η Οκτωβρίου.

Ακολουθούν ορισμένα βασικά στοιχεία και αριθμοί:

Εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι: από το σύνολο των 6,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Έσσης, περίπου 4,4 εκατ. έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία. Για τους 62.000 εξ αυτών θα είναι η πρώτη φορά που θα συμμετάσχουν στις κρατιδιακές εκλογές, πράγμα που σημαίνει ότι έκλεισαν τα 18 τους χρόνια τα τελευταία πέντε χρόνια. Συνολικά 23 κόμματα συμμετέχουν στην αναμέτρηση, αλλά μόνο τα 6 εκτιμάται ότι θα περάσουν το όριο του 5% και θα καταλάβουν έδρες στο τοπικό κοινοβούλιο.

Το ψηφοδέλτιο: οι ψηφοφόροι στην Έσση καλούνται να επιλέξουν δύο πράγματα: το πρώτο είναι ο υποψήφιος που προτιμούν και το δεύτερο το κόμμα που επιλέγουν. Με βάση αυτό το τελευταίο θα κριθεί πόσες έδρες θα λάβει κάθε κόμμα στην τοπική Βουλή.

Το κοινοβούλιο: η κρατιδιακή Βουλή έχει περίπου 110 μέλη. Ο αριθμός τους μπορεί να αυξηθεί ωστόσο, εάν ένα κόμμα λάβει πολύ μεγάλο ποσοστό.

Η προηγούμενη αναμέτρηση: οι τελευταίες εκλογές στην Έσση διεξήχθησαν το 2013. Η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) τις κέρδισε συγκεντρώνοντας 38,3% των ψήφων, ενώ τη δεύτερη θέση κατέλαβαν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με 30,7%. Στο κρατιδιακό κοινοβούλιο κατάφεραν επίσης να μπουν οι Πράσινοι, το κόμμα «Η Αριστερά» (Die Linke) και το κόμμα των Φιλελεύθερων (FDP). Το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) δεν υπερέβη το όριο του 5%.

Η κυβέρνηση: η κυβέρνηση της Έσσης, υπό τον κρατιδιακό πρωθυπουργό Φόλκερ Μπουφιέ, αποτελείται από τη CDU και τους Πράσινους. Μένει να αποδειχθεί εάν τα ποσοστά των ψήφων που θα εξασφαλίσουν τα δύο κόμματα την 28η Οκτωβρίου θα είναι αρκετά ώστε το τρέχον κυβερνητικό σχήμα να παραμείνει στο τιμόνι του κρατιδίου.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2018, 07:23