Στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με τον Τουσκ ο Ιρλανδός πρωθυπουργός

Στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με τον Τουσκ ο Ιρλανδός πρωθυπουργός
O Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ θα μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει συνομιλίες για το Brexit με αξιωματούχους της Ε.Ε. εν όψει της ψηφοφορίας την ερχόμενη εβδομάδα στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενέτειναν τις προετοιμασίες τους για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς προηγουμένως να έχει επιτευχθεί συμφωνία με τις Βρυξέλλες, μετά την απόρριψη τον περασμένο μήνα από το βρετανικό κοινοβούλιο της συμφωνίας στην οποία είχε καταλήξει η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με την Ε.Ε. για τους όρους της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου στις 29 Μαρτίου.

Ο Βαράντκαρ αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους αξιωματούχους για τη δουλειά που έχει κάνει η κυβέρνησή του προετοιμαζόμενη για ένα σενάριο εξόδου της Βρετανίας χωρίς συμφωνία και για την υποστήριξη που μπορεί να χρειαστεί από τις Βρυξέλλες για να περιορίσει τις συνέπειες από μια χαοτική αποχώρηση.

Η Βουλή των Κοινοτήτων αναμένεται να ψηφίσει για την έγκριση μιας αναθεωρημένης συμφωνίας για το Brexit γύρω στις 14 Φεβρουαρίου. Η πρωθυπουργός Μέι έχει επανειλημμένως δεσμευτεί να επαναδιαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες για το backstop, την πολιτική ασφαλείας που έχει στόχο να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες και το Δουβλίνο έχουν απορρίψει το ενδεχόμενο αυτό.

Η συνάντηση του Βαράντκαρ προηγείται αυτής που προγραμματίζεται να έχει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες η Μέι με τον Γιούνκερ για να συζητήσουν για το Brexit.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2019, 11:35