Υπό πρωτόγνωρες συνθήκες προσέρχονται σήμερα οι Τουρκοκύπριοι στις κάλπες προκειμένου να αναδείξουν τον ηγέτη τους. Όχι μόνο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά κυρίως λόγω των πολιτικών εξελίξεων που έλαβαν χώρα την τελευταία εβδομάδα προ των «εκλογών» με το μαγικό ραβδί της Άγκυρας, με προφανή στόχο την ενίσχυση του Ερσίν Τατάρ.

Η σημερινή ημέρα αποτελεί αντικείμενο συζήτησης όχι μόνο για το αποτέλεσμα των εκλογών στα κατεχόμενα αλλά κυρίως για τις παρεμβάσεις της Άγκυρας σε αυτές, με πρωταγωνιστές τον Μουσταφά Ακιντζί, πρώην «δήμαρχο» της κατεχόμενης Λευκωσίας και τον «πρωθυπουργό» Ερσίν Τατάρ, που είναι και προσωπική επιλογή του Ταγίπ Ερντογάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μουσταφά Ακιντζί, έχει την στήριξη του μικρού σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας και υπολογίζει στους ψηφοφόρους που δεν επιθυμούν τον έλεγχο της Τουρκίας, αφού ο Ερντογάν τους έχει καταδικάσει σε διεθνή απομόνωση και οικονομική ανέχεια. Ο Ακιντζί, τα τελευταία πέντε χρόνια ήρθε ουκ ολίγες φορές σε ρήξη με τον Ταγίπ Ερντογάν, με αποτέλεσμα σε αυτές τις εκλογές ο Τούρκος πρόεδρος να θεωρεί προσωπικό στοίχημα την ήττα του Ακιντζί και την νίκη του Τατάρ, τον οποίο στηρίζει άμεσα.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, θα ακολουθήσει και δεύτερος γύρος προκειμένου οι Τουρκοκύπριοι να επιλέξουν τον ηγέτη τους για την επόμενη πενταετία. Δικαιούνται να οδηγηθούν στις κάλπες 200.000 άτομα ενώ το ποσοστό συμμετοχής αποτελεί στοίχημα στις εκλογές, καθώς η αποχή ενδεχομένως να κρίνει και το αποτέλεσμα.

Οι παρεμβάσεις της Τουρκίας ήταν αντικείμενο συζήτησης στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και προκαλούσαν ενόχληση στους ανθυποψήφιους του Τατάρ αλλά και σε μια μεγάλη μερίδα προοδευτικών Τουρκοκύπριων, πολύ πριν την κορύφωσή τους με το άνοιγμα μέρους της παραλίας των Βαρωσίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Βαρώσι αποτέλεσε ωστόσο τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, για να ακολουθήσουν πολιτική κρίση και τεράστιος αναβρασμός σε κάθε επίπεδο, σε βαθμό που μπορεί να αλλάξουν ακόμα και τον συσχετισμό δυνάμεων για τις «εκλογές». Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, με τις προβλέψεις να καθίστανται εξαιρετικά επικίνδυνες.

Τριπλή παρέμβαση

Η παρέμβαση της Τουρκίας στα των κατεχομένων δεν είναι κάτι καινούργιο. Αυτό που έκανε τη διαφορά αυτή τη φορά είναι ότι δόθηκε στήριξη απροκάλυπτα, χωρίς συστολή και αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις στον Ερσίν Τατάρ, από τη στιγμή που η κυβέρνηση Ερντογάν αντιλήφθηκε ότι ξεφούσκωσε η υποψηφιότητα του Κουντρέτ Όζερσαϊ.

Το τουρκικό «σπρώξιμο» είχε τρεις στοχεύσεις: Να αγγίξει τις ευαίσθητες χορδές των Τουρκοκυπρίων στους τομείς της οικονομίας, της κοινωνίας και της πολιτικής. Η οικονομική στόχευση επήλθε με την ενίσχυση των 117 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τις οποίες παρέλαβε υπό μορφή δέσμευσης ο κ. Τατάρ από τον Τούρκο Αντιπρόεδρο, την ημέρα μάλιστα που οι υπόλοιποι υποψήφιοι συμμετείχαν σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ για τις «εκλογές» απόντος του Τατάρ που τελευταία στιγμή ταξίδεψε στην Άγκυρα, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του το πάνελ και τους τηλεθεατές που περίμεναν την αναμέτρηση.

Η κοινωνική στόχευση με το παράλληλο σπρώξιμο Τατάρ δόθηκε με την επαναλειτουργία του αγωγού μεταφοράς νερού, έργο το οποίο αποζητούσαν και ανέμεναν εδώ και πολύ καιρό οι Τουρκοκύπριοι.

Η πολιτική στόχευση επιτεύχθηκε με το άνοιγμα μέρους της παραλίας της κλειστής πόλης των Βαρωσίων, η οποία τόνωσε την αντιπαλότητα και άναψε το κοιμισμένο πολιτικό τοπίο σε κάθε επίπεδο.

Η τελευταία κίνηση ήταν που επέφερε και τις πιο σφοδρές αντιδράσεις, προκάλεσε την αποχώρηση του Κουντρέτ Όζερσαϊ από την «κυβέρνηση» και την πόλωση ανάμεσα στον κόσμο, η οποία οδηγεί σε συσπείρωση και ενδεχομένως σε μεγαλύτερη συμμετοχή στις «εκλογές».

Με πληροφορίες από politis.com.cy

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης