Στις 28 Μαρτίου και όχι στις 12 όπως ήταν προγραμματισμένο θα ανακοινωθεί τελικά η ποινή σε βάρος του Viktor Bout, ο οποίος είχε κριθεί ένοχος για λαθρεμπόριο όπλων τον περασμένο Νοέμβριο, σύμφωνα με δικαστική πηγή.

«Η καθυστέρηση στην ανακοίνωση της ποινής αποφασίστηκε μετά από αίτημα της υπεράσπισης», είπε η ίδια πηγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Viktor Bout, 45 ετών, πρώην αξιωματικός του ρωσικού στρατού, κρίθηκε ένοχος στις 2 Νοεμβρίου για όλες τις κατηγορίες οι οποίες τον βάρυναν και πλέον αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης από 25 χρόνια μέχρι ισόβια.

Γνωστός και ως «Έμπορος του θανάτου», οδηγήθηκε σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης μετά την έκδοσή του από την Ταϊλάνδη, αφού αποπειράθηκε να πουλήσει το 2008 ένα φορτίο τουφεκιών και πυραύλων σε αμερικανούς μυστικούς πράκτορες οι οποίοι υποδύονταν μέλη της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC).

Συνελήφθη το 2008 στην Ταϊλάνδη αφού δέχτηκε, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, να πουλήσει τα όπλα στα δήθεν μέλη της ένοπλης οργάνωσης, τα οποία υποστήριζαν ότι ήθελαν να τα χρησιμοποιήσουν για να καταρρίψουν αμερικανικά ελικόπτερα που συμβάλλουν στις επιχειρήσεις του κολομβιανού στρατού εναντίον των FARC.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πέρα από τις κατηγορίες που του απηύθυνε η αμερικανική δικαιοσύνη, ο Viktor Bout, ο οποίος είχε εμπνεύσει τον ρόλο που ενσάρκωσε ο Nicolas Cage στην ταινία «Lord of War» (Κυρίαρχος του Παιχνιδιού, 2005), φέρεται ότι χρησιμοποιούσε ένα στόλο μεταγωγικών αεροσκαφών μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου για να μεταφέρει και να πωλεί όπλα στην Αφρική, στη Λατινική Αμερική και στη Μέση Ανατολή.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης