Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διεργασίες για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, παραμένουν οι δυσκολίες για τη Μέι, παρά το πράσινο φως του υπουργικού συμβουλίου.
Στις 25 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε., η οποία θα κληθεί να επικυρώσει το προσχέδιο συμφωνίας για την έξοδο της Βρετανίας από την  Ένωση.
Η συγκεκριμένη ημερομηνία ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος χαιρέτισε τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών και τη συμφωνία Βρυξελλών-Λονδίνου για τους βασικούς όρους ενός «συντεταγμένου» και «οργανωμένου» Brexit.
«Παρότι είμαι πολύ λυπημένος που αποχωρείτε, θα κάνω ό,τι χρειαστεί προκειμένου αυτός ο αποχαιρετισμός να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνος, τόσο για εσάς όσο και για εμάς» δήλωσε σήμερα το πρωί, απευθυνόμενος προς τους Βρετανούς.
«Αν δεν συμβεί κάτι απίθανο, θα διεξαγάγουμε Σύνοδο Κορυφής για την οριστικοποίηση της συμφωνίας του Brexit την Κυριακή 25 Νοεμβρίου, στις 09.30 (ώρα Βρυξελλών)» έσπευσε να προσθέσει.
Χθες, το υπουργικό συμβούλιο της Τερέζα Μέι έδωσε το «πράσινο φως» στο προσχέδιο της συμφωνίας, με τη «μάχη» να μεταφέρεται στο κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου. Η έγκριση του «deal», πάντως, μόνο ως δεδομένη δεν πρέπει να θεωρείται, καθώς αρκετά στελέχη τόσο των Συντηρητικών όσο και των Εργατικών έχουν ήδη εκφράσει τις ενστάσεις τους.
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη συμφωνία του Brexit, με τον αρμόδιο υπουργό της Βόρειας Ιρλανδίας Σεϊλές Βάρα να υποβάλει την παραίτησή του στην Τερέζα Μέι, στον απόηχο του προσχεδίου συμφωνίας μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών για το «διαζύγιο» με την Ένωση.
Μεταξύ άλλων, το προσχέδιο για το Brexit περιλαμβάνει τρεις βασικούς άξονες, οι οποίοι αφορούν στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, στις εμπορικές σχέσεις και στα σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.
Όσον αφορά στον πρώτο άξονα, η συμφωνία προβλέπει ότι οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχουν «ορισμένη» και «χαλαρή» πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ε.Ε., στα πρότυπα των αμερικανικών και ιαπωνικών εταιρειών.
Σχετικά με τα σύνορα, προβλέπεται η μη επιβολή «σκληρών» συνόρων μεταξύ της Β. Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, καθώς η πρώτη θα κληθεί να ευθυγραμμιστεί με μία σειρά ευρωπαϊκών κανονισμών, προκειμένου να αποφευχθούν οι αυστηροί τελωνειακοί έλεγχοι.

Τέλος, η συμφωνία Λονδίνου-Βρυξελλών καθορίζει τη δημιουργία μίας μεταβατικής περιόδου, ως προς τις εμπορικές συναλλαγές, η οποία θα διαρκέσει από τον Απρίλιο του 2019 έως τον Δεκέμβριο του 2020, με το νέο εμπορικό σύμφωνο να τίθεται σε ισχύ το 2021.


Τι προβλέπει η συμφωνία του Brexit για τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο
Τρία πρωτόκολλα που αφορούν σε Κύπρο, Γιβραλτάρ και ιρλανδικά σύνορα περιλαμβάνει το προσχέδιο συμφωνίας για το Brexit, όπου αναφορά γίνεται στις βρετανικές βάσεις στη μεγαλόνησο.
Το προσχέδιο συμφωνίας μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών για το Brexit ορίζει ρητά τη διατήρηση των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο, σύμφωνα με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το δεύτερο πρωτόκολλο αφορά στην Κύπρο και τις (βρετανικές) κυρίαρχες εθνικές βάσεις στην Κύπρο. Αυτό επιτρέπει τη συνέχεια των υφιστάμενων συμφωνιών εντός και γύρω απ’ αυτές τις βάσεις μεταξύ Κύπρου και Βρετανίας. Συγκεκριμένα, θα επιτρέψει στους 11.000 Κύπριους πολίτες που βρίσκονται σε εδάφη υπό βρετανική κυριαρχία να συνεχίσουν να ζουν όπως κάνουν σήμερα» επεσήμανε ο Μπαρνιέ.

Το πρωτόκολλο για το Γιβραλτάρ δημιούργησε «τη βάση για τη διοικητική συνεργασία σε μια σειρά θεμάτων, όπως τα δικαιώματα των πολιτών, η φορολογία, ο καπνός, το περιβάλλον, η αλιεία, η αστυνομική και τελωνειακή συνεργασία», σύμφωνα με τον Μπαρνιέ.
Από την εποχή της κυπριακής ανεξαρτησίας, στη μεγαλόνησο υπάρχουν δύο βρετανικές Περιοχές Κυρίαρχων Βάσεων του Ακρωτηρίου και της Δεκέλειας. Οι βάσεις αποτελούν βρετανικό έδαφος υπό τη δικαιοδοσία του Λονδίνου.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης