Η τουρκική κυβέρνηση θα ζητήσει σήμερα την έγκριση της Εθνοσυνέλευσης για να εξουσιοδοτήσει τον τουρκικό στρατό να δράσει στο Ιράκ και τη Συρία, εναντίον της αυξανόμενης απειλής από τους εξτρεμιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Επίσης η εξουσιοδότηση θα επιτρέπει τη χρήση των τουρκικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων από συμμαχικές δυνάμεις για τον ίδιο σκοπό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ψηφοφορία θα γίνει μετά από κλειστή συνεδρίαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, λόγω «της ευαισθησίας του ζητήματος».

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να ζητήσει την άδεια του Κοινοβουλίου για να στείλει τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις – αν χρειαστεί – σε ξένες χώρες για επιχειρήσεις εκτός των συνόρων της Τουρκίας» αναφέρει κυβερνητική ανακοίνωση. Στην οποία αναφέρεται επίσης, ότι «τρομοκρατικά στοιχεία του παράνομου ΡΚΚ εξακολουθούν να υφίστανται στο βόρειο Ιράκ. Από την άλλη η αύξηση του αριθμού άλλων τρομοκρατικών στοιχείων στη Συρία και η απειλή που προκαλούν στο Ιράκ είναι εξίσου ανησυχητική», αναφέρει η ανακοίνωση που περιγράφει την κυβερνητική πρόταση στη Βουλή με πρόφαση την δράση του Ισλαμικού Χαλιφάτου Συρίας και Λεβάντε (ISIL).

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση αυτή της τουρκικής κυβέρνησης προετοιμαζόταν από καιρό και βασίζεται στο άρθρο 92 του τουρκικού Συντάγματος που απαιτεί κοινοβουλευτική εξουσιοδότηση για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων εκτός της χώρας, ή να επιτρέψει την εγκατάσταση ξένων στρατευμάτων σε τουρκικό έδαφος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως τώρα υπάρχει εξουσιοδότηση για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο Ιράκ για την προστασία της Τουρκίας από τη δράση των ανταρτών του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος (ΡΚΚ).

Πληροφορίες από: hurriyetdailynews.com
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης