Η επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου στη Κούβα, η τρίτη επίσκεψη ποντίφικα τα τελευταία 20 χρόνια, γεννά ελπίδες για περισσότερες θρησκευτικές και προπαντός πολιτικές ελευθερίες στο νησί της Καραϊβικής.

Ήδη πριν ξεκινήσει το σημερινό ταξίδι του πάπα ο «απολογισμός» του είναι εντυπωσιακός. Με αφορμή την άφιξή του το κομμουνιστικό καθεστώς της Αβάνας αποφάσισε να απελευθερώσει 3.522 πολιτικούς κρατουμένους. Είναι πολύ περισσότεροι από όσους απελευθερώθηκαν με την επίσκεψη του πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄ το 1998 και του Βενέδικτου Α΄ το 2012.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μαζική απονομή χάριτος επισκιάζεται ωστόσο από τη σύλληψη αντιφρονούντων. Στις 10 Σεπτεμβρίου συνελήφθησαν στο Σαντιάγο της Κούβας 100 άτομα που ήθελαν να καταθέσουν επιστολή προς τον πάπα Φραγκίσκο στο Ελ Κόμπρε, γνωστό τόπο προσκυνήματος. Τρεις μέρες αργότερα συνελήφθησαν 40 μέλη της ανθρωπιστικής οργάνωσης «Κυρίες στα άσπρα».

Μαζική απονομή χάριτος και συλλήψεις αντικαθεστωτικών αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κομμουνιστικής καθημερινότητας στην Κούβα. Επί δεκαετίες διώκονται στη χώρα όχι μόνο οι αντιφρονούντες, αλλά και οι πιστοί της καθολικής εκκλησίας. Ο φόβος μεταξύ των χριστιανών είναι τόσο μεγάλος, που οι περισσότεροι αποφεύγουν να διατυπώνουν ανοιχτά άποψη.

«Το 1961 η κυβέρνηση ανακήρυξε την καθολική εκκλησία ως τον υπ’ αριθμόν ένα εχθρό του κράτους» λέει η Κουβανέζα καθολική Σεσίλια Σίλβα. Η εκκλησία κατάφερε να επιζήσει μόνο επειδή αποδέχθηκε τη λατρεία αφροαμερικανικών θεοτήτων. Περίπου 30.000 καθολικοί και 30.000 προτεστάντες εγκατέλειψαν την Κούβα μετά την επανάσταση του Φιντέλ Κάστρο το 1961. Τέλη του 1961 υπήρχαν ακόμα 250 ιερείς στη χώρα. Η ιδιοκτησία όλων των ναών και των νοσοκομείων της εκκλησίας πέρασαν στο κουβανικό δημόσιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εκκλησία κινητήρια δύναμη των αλλαγών στην Κούβα

Μόλις τον Οκτώβριο του 1992 ο Φιντέλ Κάστρο μεταρρύθμισε το Σύνταγμα της χώρας και έτσι επετράπη στα μέλη του κομμουνιστικού κόμματα να είναι ταυτόχρονα πιστοί χριστιανοί και το αντίθετο. Ύστερα από απόφαση του προέδρου Ραούλ Κάστρο του 2012 η Μεγάλη Παρασκευή είναι στην Κούβα εθνική γιορτή.

Με τη χορήγηση μεγαλύτερων ελευθεριών στην άσκηση των λατρευτικών καθηκόντων πολλοί Κουβανοί ελπίζουν τώρα και σε περισσότερες πολιτικές ελευθερίες. Το διαδικτυακό περιοδικό Convivencia, που ίδρυσε το 2008 ο καθολικός διανοούμενος Βαλντές Ερνάντες, θεωρεί ότι η κουβανική εκκλησία είναι η κινητήρια δύναμη στην πορεία της χώρας για περισσότερες πολιτικές ελευθερίες και δικαιώματα.

 «Η πραγματική ανεξιθρησκία δεν σημαίνει μόνο την τέλεση της θείας λειτουργίας» γράφει το Convivencia και επισημαίνει: «Η εκκλησία πρέπει να αποκτήσει πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει τα χριστιανικά διδάγματα, μιας και διαδραματίζει κορυφαίο ρόλο στον δρόμο προς ένα πραγματικό κράτος δικαίου».

Πηγή: DW

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης