Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση βρίσκεται η Μέρκελ η οποία, υπό την πίεση της δεξιάς πτέρυγας του κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, η οποία απαιτεί λύσεις για το μεταναστευτικό το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Το ζητούμενο είναι η επαναπροώθηση των μεταναστών που φθάνουν στη Γερμανία, στις χώρες της Ευρώπης όπου καταγράφηκαν για πρώτη φορά, όπως η Ιταλία, η Ισπανία ή η Ελλάδα, κάτι που όμως αρνείται κατηγορηματικά η Ρώμη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αντίθετη περίπτωση, ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, επικεφαλής του βαυαρικού κόμματος Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) ο οποίος εδώ και τρία χρόνια συγκρούεται με την Άγγελα Μέρκελ στα θέματα των προσφύγων, απειλεί να επαναπροωθήσει στις αρχές Ιουλίου στα σύνορα όλους τους μετανάστες που έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Σε αυτή την περίπτωση η Καγκελάριος της Γερμανίας θα μπορούσε να τον παύσει, όμως αυτό θα ωθούσε σε διάλυση τον κυβερνητικό συνασπισμό της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η γερμανική πλευρά δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξη και αφήνει να εννοηθεί ότι αυτή η σύνοδος κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, θα αποτελέσει μια πρώτη ανταλλαγή με τα ενδιαφερόμενα και ενεχόμενα κράτη μέλη, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Μια ημέρα πριν από τη μίνι σύνοδο για το μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες, προέκυψε νέα λεκτική σύγκρουση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών Ματτέο Σαλβίνι.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι η Ιταλία, σε αντίθεση με πριν από ένα χρόνο, δεν αντιμετωπίζει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες με τον Ματτέο Σαλβίνι να αντιδρά άμεσα κάνοντας λόγο για «αλαζονεία του Γάλλου προέδρου», αναφέροντας ότι η Ιταλία φιλοξενεί πάνω από 170.000 «υποτιθέμενους πρόσφυγες» και καλώντας την Γαλλία «να ανοίξει τα λιμάνια της» και να σταματήσει τις απωθήσεις στα ιταλογαλλικά σύνορα, στη Βεντιμίλια.

Ο Σαλβίνι, επίσης, τόνισε ότι η συναίνεση της Ιταλίας, σήμερα στις Βρυξέλλες, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη και ότι η Ρώμη θα διαπραγματευτεί σημείο προς σημείο τα θέματα που την ενδιαφέρουν.

Το «όπλο» και οι συμμαχίες της Μέρκελ

Η κρίση έχει ξεσπάσει επίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με μια εξέγερση των χωρών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της υποδοχής μεταναστών, ιδιαίτερα της Ιταλίας η οποία απαιτεί μια καλύτερη κατανομή του μεταναστευτικού κύματος και αρνείται πλέον να δεχθεί μετανάστες στο έδαφός της.

Εκτός από τη Γερμανία και τη Γαλλία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Μάλτα, η Ισπανία, η Αυστρία, η Βουλγαρία, το Βέλγιο και η Ολλανδία αναμένονται στην σημερινή μίνι σύνοδο κορυφής.

Όμως οι χώρες της ομάδας του Βίσεγκραντ, στην ανατολική Ευρώπη, υποστηρίζουν μια σκληρή γραμμή στο ζήτημα της μετανάστευσης και έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σ’ αυτό το ραντεβού.

Το μόνο «όπλο» που έχει στην διάθεσή της η Μέρκελ προκειμένου να αποφύγει κατάρρευση της κυβέρνησή της μέσα στο καλοκαίρι είναι η οικονομική συνδρομή στις χώρες που θα δεχθούν την επαναπροώθηση μεταναστών.

Σύμμαχός στην σε αυτή την προσπάθεια είναι ο πρόεδρος της Γαλλίας Ε. Μακρόν.
Η Γαλλία και η Ισπανία προτείνουν τη δημιουργία «κλειστών κέντρων στο ευρωπαϊκό έδαφος ήδη από την αποβίβαση» των μεταναστών, δήλωσε ο Μακρόν, προτείνοντας μια «διαφορετική και συμπληρωματική λύση» στην κρίση που διαιρεί την Ευρώπη.

«Μόλις αποβιβάζονται στο ευρωπαϊκό έδαφος, υποστηρίζουμε τη δημιουργία κλειστών κέντρων με τις προδιαγραφές της Υπάτης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, με ευρωπαϊκά μέσα που επιτρέπουν άμεση οικονομική αλληλεγγύη,

Στην ίδια συνέντευξη ο πρόεδρος της Γαλλίας, τάχθηκε επίσης υπέρ της επιβολής οικονομικών κυρώσεων στις χώρες της ΕΕ οι οποίες αρνούνται να υποδεχθούν μετανάστες που έχουν προσφυγικό καθεστώς.

«Δεν μπορούμε να έχουμε χώρες που ωφελούνται μαζικά από την αλληλεγγύη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και που μαζικά εκφράζουν τον εθνικό εγωισμό τους όταν πρόκειται για μεταναστευτικά ζητήματα», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

“Προς το παρόν υπάρχουν θέσεις που απέχουν πολύ από μια προσέγγιση”, παρατήρησε ο Γκριβό, εκφράζοντας τη λύπη του για τις “θέσεις μποϋκοτάζ” από την πλευρά των χωρών της ομάδας του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχική Δημοκρατία και Σλοβακία), δήλωσε παράλληλα η Άγγελα Μέρκελ.

Οι τέσσερις αυτές χώρες που τάσσονται υπέρ μιας σκληρής γραμμής στη μετανάστευση, απέκλεισαν την συμμετοχή τους στην ευρωπαϊκή μίνι σύνοδο κορυφής αύριο στις Βρυξέλλες, καθιστώντας υποθετική την επεξεργασία μιας συναίνεσης όπως επιθυμούν κυρίως η Γερμανία και η Γαλλία.

Σύμφωνα με ένα προσωρινό έγγραφο εργασίας που εξασφάλισε το AFP, οι μετέχοντες στην σύνοδο προβλέπουν την υλοποίηση ενός “αποτελεσματικού μηχανισμού αλληλεγγύης” με υποχρεωτικές ποσοστώσεις κατανομής μεταναστών μεταξύ των χωρών μελών, το οποίο αποτελεί κόκκινο πανί για τις χώρες της ομάδας του Βίσεγκραντ.

Οι ελληνικές θέσεις

Με τις πάγιες ελληνικές θέσεις, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη αναθεώρησης της ευρωπαϊκής πολιτικής για την παροχή ασύλου, με δίκαιη κατανομή των βαρών της προσφυγικής κρίσης, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα προσέλθει στη σημερινή άτυπη συνάντηση εργασίας για το προσφυγικό, στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Τσίπρας θα τονίσει ότι το προσφυγικό είναι ζήτημα ευρωπαϊκό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί με ευρωπαϊκές και όχι μονομερείς πρωτοβουλίες, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο καθώς και συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης προσφύγων και μεταναστών.

Ωστόσο κυβερνητικές πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι η ελληνική πλευρά, ενδεχομένως να δεχόταν έναν αριθμό από τους επαναπροωθούμενους πρόσφυγες και μετανάστες φτάνει να υπάρξει υλικοτεχνική στήριξη .

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης