Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα, Έλιοτ Έιμπραμς, αναχώρησε το απόγευμα της Παρασκευής, από τη Φλόριντα με το πέμπτο αεροσκάφος της αμερικανικής υπηρεσίας παροχής βοήθειας και ανάπτυξης USAID που μεταφέρει τρόφιμα και φάρμακα.

Το αεροσκάφος της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας απογειώθηκε από τη στρατιωτική βάση του Χόμστεντ, στα νότια του Μαϊάμι, με προορισμό την πόλη Κούκουτα της Κολομβίας, στα σύνορα με τη Βενεζουέλα. Αύριο Σάββατο λήγει το τελεσίγραφο που έχει δώσει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό για να επιτραπεί η είσοδος της ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα του, κάτι που αρνείται ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πριν επιβιβαστεί, ο Έιμπραμς είπε σε δημοσιογράφους ότι τις τελευταίες εβδομάδες οι ΗΠΑ έχουν στείλει φάρμακα και αρκετά τρόφιμα για να τραφούν 2.000 άνθρωποι επί έναν μήνα.

Στην Κούκουτα ο Έιμπραμς αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε και με τους ομολόγους του της Χιλής και της Παραγουάης, Σεμπαστιάν Πινιέρα και Μάριο Άμπντο.

«Η ανθρωπιστική και κοινωνικοοικονομική κατάσταση στη Βενεζουέλα είναι πολύ άσχημη», σχολίασε. «Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τρόφιμα και η διεθνής κοινότητα ανταποκρίνεται» στην έκκληση του Γκουαϊδό, τον οποίο έχουν αναγνωρίσει 50 χώρες –μεταξύ αυτών και οι ΗΠΑ– ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Έιμπραμς ζήτησε για άλλη μια φορά από τον στρατό της Βενεζουέλας να μην μπλοκάρει την είσοδο της βοήθειας «την οποία χρειάζονται οι ίδιες οι οικογένειες των στρατιωτικών» ενώ τους κάλεσε να υπακούν «στη νόμιμη κυβέρνηση της Βενεζουέλας».

Από τις 4 Φεβρουαρίου η USAID έχει στείλει πέντε αεροσκάφη με 191 τόνους τροφίμων, φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού, όπως για παράδειγμα δεκανίκια και αναπηρικά αμαξίδια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης