Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν το Σάββατο πως ένα σμήνος μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας τους θα σταθμεύσει στην Ιορδανία για να υποστηρίξει τα πλήγματα αυτής της «αδελφής» χώρας εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο που δρα στη Συρία και το Ιράκ.

Το μέτρο αυτό, το οποίο ελήφθη από τον πρίγκιπα διάδοχο του Αμπού Ντάμπι, τον σεΐχη Μοχάμεντ Μπεν Ζάγεντ Αλ-Ναχγιάν, έχει στόχο «να στηρίξει την πολεμική προσπάθεια των ιορδανικών ενόπλων δυνάμεων και την αποτελεσματική συμμετοχή τους στον διεθνή συνασπισμό» εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο Wam χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό των αεροσκαφών που θα σταθμεύσουν στο χασεμιτικό βασίλειο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρωτοβουλία αυτή καταδεικνύει τη βούληση των Εμιράτων να ενισχύσουν «την αραβική συνεργασία στον αντιτρομοκρατικό αγώνα» και «τον συλλογικό αγώνα εναντίον αυτών των τρομοκρατικών συμμοριών, της παρεκκλίνουσας ιδεολογίας τους και των άγριων πρακτικών τους», σύμφωνα με το Wam.

Το πρακτορείο δεν διευκρίνισε αν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σκοπεύουν να επαναλάβουν τις αεροπορικές επιδρομές τους στο πλαίσιο του συνασπισμού.

Η χώρα είχε αναστείλει τις αεροπορικές στρατιωτικές επιχειρήσεις της τον Δεκέμβριο για να διαμαρτυρηθεί για την απαγωγή του ιορδανού πιλότου Μάαζ αλ Κασάσμπεχ, ο οποίος κάηκε ζωντανός από το Ισλαμικό Χαλιφάτο που τον είχε αιχμαλωτίσει τον Δεκέμβριο μετά τη συντριβή του αεροσκάφους του στη Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο ένας υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε την Παρασκευή, πως τα Εμιράτα θα επαναλάβουν εντός των προσεχών ημερών τη συμμετοχή τους στις αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Στο Αμμάν, ιορδανική στρατιωτική πηγή ανακοίνωσε επίσης την αποστολή ενός σμήνους F-16 από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το οποίο θα σταθμεύσει στο βασίλειο για να ενισχύσει τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου σε εκδίκηση για τον θάνατο του Ιορδανού πιλότου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης