Νέα δεδομένα διαμορφώνονται στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό μετά την προχθεσινή συμφωνία Αναστασιάδη-Ακιντζί και Ηνωμένων Εθνών για τις συνομιλίες που θα διεξαχθούν στο ελβετικό θέρετρο Mont Pelerin στις 7-11 Νοεμβρίου.

Η παρουσία του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν, του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ακιντζί την πρώτη ημέρα των συναντήσεων σηματοδοτεί ένα τελετουργικό, στο οποίο θα είναι παρόντες και τοπικοί παράγοντες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις συνομιλίες έχει διευρυνθεί η ατζέντα. Με βάση τα συμφωνηθέντα είναι προφανές πως στη διάρκεια της παρουσίας των πρωταγωνιστών στην Ελβετία θα συζητηθούν όλα τα θέματα, αν και η εκτός Κύπρου σύγκληση της νέας φάσης της διαδικασίας έγινε για το εδαφικό. Ήταν δε τούτο απαίτηση του Μουσταφά Ακιντζί.

Το θέμα, πάντως, που προκύπτει για ακόμη μία φορά είναι πως υπάρχει διαφορετική ανάγνωση και ερμηνεία στα όσα συμφώνησαν. Παράλληλα, οι Τουρκοκύπριοι βρίσκονται συνεχώς σε επιθετική διάταξη κατά της Λευκωσίας.

Αποκαλυπτικός με τις επιθετικές δηλώσεις στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, ο συνεργάτης του Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζιού: Απαντώντας στον Ν. Χριστοδουλίδη, επανέλαβε πως δεν θα επιστρέψουν τη Μόρφου και επιμένουν να διατηρηθούν οι τουρκικές εγγυήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τη συζήτηση του εδαφικού, είπε πως πριν φτάσουμε στο στάδιο του χάρτη, η απάντηση είναι: «Η Μόρφου δεν μπορεί να δοθεί».

Είναι σαφές πως η τουρκική πλευρά θα επιδιώξει στην Ελβετία να συνδέσει το εδαφικό με το θέμα της ασφάλειας, ενώ θα επιχειρήσει να παρασύρει τις συζητήσεις στην επόμενη φάση της διαδικασίας, η οποία θα πρέπει να είναι η σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης.

Είναι προφανές πως στο Mont Pelerin δεν θα μεταβούν οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί για να συνοδεύσουν τον Κύπριο πρόεδρο.

Η απόφαση για αυτό το θέμα θα οριστικοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή, στο Εθνικό Συμβούλιο. Ούτε τον Ακιντζί θα συνοδεύσουν Τουρκοκύπριοι πολιτικοί, οι οποίοι επιφυλάσσονται «για την πενταμερή».

Πληροφορίες από mignatiou.com

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης