Ο πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες θα επισκεφθεί την Μπραζίλια την Τρίτη για συνομιλίες με τον Βραζιλιάνο ομόλογό του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές προσκείμενες στις κυβερνήσεις των δύο κρατών.

Δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προχθές Πέμπτη, οι δυο κεντροαριστεροί πρόεδροι συνομίλησαν μέσω βιντεοσύνδεσης, μεταξύ άλλων, για την επιστροφή της Αργεντινής και της Βραζιλίας στην Ένωση Χωρών της Νότιας Αμερικής (UNASUR).

Η UNASUR δημιουργήθηκε το 2008, κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του Λούλα, και αρχικά είχε 12 κράτη μέλη, τα περισσότερα από τα οποία είχαν κυβερνήσεις της αριστεράς. Αρκετές χώρες, ανάμεσά τους η Βραζιλία και η Αργεντινή, αποχώρησαν όταν επέστρεψε στην εξουσία η δεξιά σε αρκετές.

Μπραζίλια και Μπουένος Άιρες ανέφεραν πρόσφατα πως σκοπεύουν να επανενταχθούν στην UNASUR, στην οποία ανήκουν το τρέχον διάστημα η Βολιβία, η Γουιάνα, το Σουρινάμ, η Βενεζουέλα και το Περού, αν και η συμμετοχή του τελευταίου έχει ανασταλεί το τρέχον διάστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιστροφή του Λούλα στην εξουσία τον Ιανουάριο, μετά την εκλογική του νίκη επί του ακροδεξιού προκατόχου του Ζαΐχ Μπολσονάρου, σήμανε την επανέναρξη των προσπαθειών της Βραζιλίας για την περιφερειακή ολοκλήρωση. Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος επέλεξε την γείτονα και σύμμαχό του Αργεντινή για την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό. Η Μπραζίλια εξάλλου επανεντάχθηκε ήδη στην Κοινότητα Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC, 33 κράτη μέλη), από την οποία απέσυρε τη Βραζιλία ο Μπολσονάρου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης