Μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στη Βιέννη, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Αυστριακό ομόλογό του Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, θα πραγματοποιήσει στις 5 Ιουνίου ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως επιβεβαιώθηκε απόψε από το γραφείο του Αυστριακού ομοσπονδιακού προέδρου.

Ήδη από το περασμένο καλοκαίρι υπήρχαν φήμες για επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Αυστρία, που θα πραγματοποιηθεί τώρα με την ευκαιρία της 50ης επετείου των συμφωνιών για παροχή φυσικού αερίου οι οποίες είχαν υπογραφεί την 1η Ιουνίου του 1968 ανάμεσα στην δημόσια αυστριακή εταιρεία πετρελαιοειδών OMV και στην τότε Σοβιετική Ένωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη στην Μόσχα του Αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, τέλη Φεβρουαρίου, ο Ρώσος πρόεδρος, παραπέμποντας στην επικείμενη 50 η επέτειο των συμφωνιών αυτών, επισήμανε ότι η Ρωσία έχει αποδείξει πως είναι αξιόπιστος εταίρος στην παροχή ενέργειας.

Θέμα των συνομιλιών του Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την επίσκεψή του στη Βιέννη αναμένεται να είναι επίσης οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση, οι οποίες έχουν επιβαρυνθεί τα τελευταία χρόνια με τις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας τόσο λόγω της διένεξης στην Ουκρανία όσο και λόγω της πρόσφατης υπόθεσης του Ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ.

Σύμφωνα με αποψινές δηλώσεις του Ράινχαρντ Πικλ-Χερκ, εκπροσώπου του Αυστριακού ομοσπονδιακού προέδρου, η Αυστρία θα τηρήσει σε βασικά θέματα την γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θέλει να παραμείνει σε διάλογο με τη Ρωσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να διατηρήσει ανοικτούς τους διαύλους επαφών με την Μόσχα, η αυστριακή κυβέρνηση είχε αποφασίσει, σε αντίθεση με άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, να μην προχωρήσει στην απέλαση Ρώσων διπλωματών σε σχέση με την υπόθεση Σκρίπαλ.

Ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς μετά από την επιστροφή του από την επίσκεψη του στην Μόσχα είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Υποστηρίζουμε τις κυρώσεις που έχουν αποφασιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά θεωρώ επίσης σημαντικό έναν διάλογο με τη Ρωσία, μόνον με την οποία θα είναι δυνατή η ειρήνη».

Εξαιτίας του καθεστώτος της διαρκούς ουδετερότητας της Αυστρίας, η Μόσχα διατηρεί ιστορικά στενές σχέσεις με τη Βιέννη, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει κρατήσει μία πιο χαλαρή στάση ως προς την επιβολή και την εφαρμογή των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, λόγω της Ουκρανίας.

Ο ίδιος ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ως τότε Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών είχε ταχθεί τον Οκτώβριο του 2016 κατά περαιτέρω κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, ενώ ήδη τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς, η αυστριακή Βουλή είχε ψηφίσει έναν βαθμιαίο τερματισμό των κυρώσεων της ΕΕ, στηρίζοντας το σχετικό αίτημα που είχαν υποβάλει ο τότε Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν και ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Νωρίτερα, τον Απρίλιο του 2016, και κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα η οποία είχε προκαλέσει δυσαρέσκεια σε πρωτεύουσες της ΕΕ, ο τότε ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ, είχε διαβεβαιώσει τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι θα χαιρέτιζε μία σταδιακή άρση των κυρώσεων της ΕΕ.

Ως πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε πραγματοποιήσει επίσημες επισκέψεις στην Αυστρία, τον Ιούνιο του 2014, τον Απρίλιο του 2010, τον Μάιο του 2007 και τον Ιανουάριο του 2001, κατά τις οποίες είχαν υπογραφεί πολλές διμερείς εμπορικο-οικονομικές συμφωνίες, στη βάση των οποίων δρομολογήθηκαν μεγάλες ρωσικές επενδύσεις στην Αυστρία.

Οι επισκέψεις του αυτές εκτιμήθηκαν ως επιπλέον ενίσχυση του άξονα Ρωσίας-Αυστρίας στη βάση της γεωγραφικής τους θέσης και των παραδοσιακών τους σχέσεων.

Η Βιέννη έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν δύο ιστορικές αμαρικανο-σοβιετικές Συναντήσεις Κορυφής, εκείνη του Αμερικανού προέδρου Τζον Κένεντι και του Σοβιετικού ηγέτη Νικίτα Χρουτσόφ τον Ιούνιο του 1961, και των προέδρων Τζίμι Κάρτερ και Λέονιντ Μπρέζνιεφ, τον Ιούνιο του 1979.

Ως πρωτεύουσα χώρας με καθεστώς διαρκούς ουδετερότητας, η Βιέννη ήταν πάντοτε η πρώτη επιλογή ως πόλη, στις προτιμήσεις της Μόσχας, για την πραγματοποίηση διεθνών συναντήσεων και επαφών, ειδικότερα ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης