Η είδηση μπορεί να παραξενεύει, αλλά η φτώχεια, ακόμη και σε μια χώρα πλούσια όπως η Σκωτία, αναγκάζει πολλά κορίτσια, αντί για ταμπόν ή σερβιέτες, να χρησιμοποιούν εναλλακτικές λύσεις, όπως χαρτί τουαλέτας, κάλτσες ή και χαρτί εφημερίδων. Αυτό έδειξε έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο από τη φιλανθρωπική οργάνωση Plan International.

Στη Σκωτία, το ποσοστό των κοριτσιών που λόγω έλλειψης χρημάτων δεν έχουν πρόσβαση σε προϊόντα υγιεινής φτάνει το τρομακτικό ποσοστό του 45% και η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε με την έναρξη της σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς να διανείμει στα σχολεία και τα πανεπιστήμια δωρεάν σερβιέτες και ταμπόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της Σκωτία, στόχος της κίνησης αυτής είναι να αντιμετωπιστεί η λεγόμενη «άγνοια αγοράς παρόμοιων προϊόντων λόγω έλλειψης χρημάτων» σε μία χώρα όπου σχεδόν ένα στα δύο κορίτσια καταφεύγει στη χρήση εναλλακτικών λύσεων.

«Σε μια χώρα τόσο πλούσια όσο η Σκωτία, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ο καθένας θα πρέπει να αγωνίζεται για την αγορά βασικών προϊόντων υγιεινής» υποστηρίζουν οι αρμόδιες αρχές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε όλη τη Βρετανία, το πρόβλημα επηρεάζει το ένα στα 10 κορίτσια και έχει αυξηθεί σύμφωνα με τον αριθμό των φτωχών και τη χρήση των τραπεζών τροφίμων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει το κοινό, βρετανική εταιρεία κατασκευής προϊόντων υγιεινής καταχώρισε διαφημίσεις στις εφημερίδες με το σλόγκαν «φτιάξε τη δική σας» σερβιέτα.

Οι αρχές της Σκοτίας εκτιμούν ότι χρηματοδοτώντας αυτά τα προϊόντα και βάζοντάς τα δίπλα σε άλλα αντικείμενα καθημερινής χρήσης στις δημόσιες τουαλέτες, όπως χαρτί τουαλέτας και σαπούνι για τα χέρια, τα κορίτσια δεν θα ντρέπονται πια, όπως λένε τα ίδια συχνά.

Άλλωστε η έμμηνος ρύση, μια λειτουργία του ανθρώπινου σώματος σε πολλές χώρες του κόσμου, ακόμη και σε κοινωνικές ομάδες του λεγόμενου πρώτου κόσμου, θεωρείται θέμα ταμπού, ακόμη και ντροπή.

Εκπρόσωποι κοινωνικών και φιλανθρωπικών οργανώσεων υποστηρίζουν ότι οι κυβερνήσεις οφείλουν να εστιάσουν τις προσπάθειές τους στην έλλειψη εκπαίδευσης. Ότι πρέπει να μάθουν τα κορίτσια πώς λειτουργεί το σώμα τους και ότι η περίοδος είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό.

Πρέπει να σημειωθεί ότι παγκοσμίως περίπου 1,25 δισ. γυναίκες δεν έχουν πρόσβαση σε τουαλέτα κατά την έμμηνο ρύση, σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης WaterAid. Μάλιστα, στις φτωχότερες χώρες, πολλά κορίτσια χάνουν μαθήματα κατά τη διάρκεια της περιόδου και τελικά εγκαταλείπουν το σχολείο.

Πηγή: efsyn.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης