Έπειτα από ημέρες αναμονής, 367 μετανάστες μεταφέρθηκαν στην ακτή της Σικελίας από την οργάνωση αρωγής Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF).

Το πλοίο Geo Barents, το οποίο εκτελεί επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο, έδεσε στο λιμάνι στο Παλέρμο αργά το βράδυ χθες Τετάρτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μετανάστες πάνω στο πλοίο –σύμφωνα με τους διασώστες της ΜΚΟ, ανάμεσά τους ήταν 172 παιδιά– υποβλήθηκαν σε τεστ για τον νέο κορωνοϊό προτού μεταφερθούν σε κέντρα υποδοχής, ταυτοποίησης και καραντίνας.

Ο δήμαρχος του Παλέρμου, ο Λεολούκα Ορλάντα, πήγε στο λιμάνι για να υποδεχθεί τους μετανάστες, μετέδωσε το ιταλικό δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Κατά τη διάρκεια αποστολής με διάρκεια αρκετών εβδομάδων, το Geo Barents διέσωσε τους μετανάστες αυτούς από φουσκωτά και ξύλινα πλεούμενα που διέτρεχαν κίνδυνο. Το πλήρωμα ανέμενε από το περασμένο Σαββατοκύριακο την έγκριση για να τους μεταφέρει σε ασφαλές λιμάνι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η οργάνωση αρωγής ανησυχούσε, καθώς μετεωρολόγοι προέβλεπαν καταιγίδες στην περιοχή νοτιοανατολικά της Σικελίας και νότια της Καλαβρίας.

Χθες Τετάρτη το πλοίο έλαβε πράσινο φως από τις ιταλικές αρχές.

«Δεν υπάρχουν λόγια για να εκφραστεί η χαρά και η ανακούφιση στο σκάφος», ανέφερε η MSF μέσω Twitter.

Χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες προσπαθούν να φθάσουν στις ακτές κάποιας χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναχωρώντας με συχνά επικίνδυνα πλεούμενα από τις ακτές της βόρειας Αφρικής, ειδικά από τη Λιβύη. Αρκετοί καταφέρνουν να φθάσουν στην Ιταλία. Άλλοι διασώζονται από πλοία μη κυβερνητικών οργανώσεων. Αν αναχαιτιστούν από τη λιβυκή ακτοφυλακή, οδηγούνται

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης