Στη Μόσχα θα μεταβεί το Σάββατο 9 Μαΐου ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν, προκειμένου να παραστεί στους εορτασμούς για τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας, όπως γνωστοποίησε χθες εκπρόσωπός του.

Προηγουμένως ο γ.γ. του ΟΗΕ θα κάνει μια ενδιάμεση στάση στο Γκντανσκ της Πολωνίας, όπου θα συναντηθεί την 7η Μαΐου με τον Πολωνό πρόεδρο Μπρόνισλαβ Κομορόβσκι, ενώ κατόπιν θα μεταβεί στο Κίεβο, όπου θα έχει την Παρασκευή (8/5) μια συνάντηση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Μόσχα ο Μπαν Κι-μουν θα συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και ορισμένους από τους ξένους ηγέτες που θα βρίσκονται εκεί για τους εορτασμούς, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίτς, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με τις εν λόγω διμερείς επαφές.

Ο Μπαν Κι-μουν θα επιστρέψει στη Νέα Υόρκη την Κυριακή 10 Μαΐου.

Τον γ.γ. του ΟΗΕ θα συνοδεύσει η γενική διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάμεσα στους ηγέτες που είχαν ανακοινώσει ότι θα είναι παρόντες στις εκδηλώσεις και στη στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα είναι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ο Κουβανός πρόεδρος Ραούλ Κάστρο και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, αν και ο τελευταίος δεν αναμένεται να μεταβεί τελικά στη ρωσική πρωτεύουσα.

Αντιθέτως, αρνήθηκαν να μεταβούν στη Μόσχα για να παραστούν στους εορτασμούς οι περισσότεροι ηγέτες δυτικών κρατών, καθώς οι σχέσεις ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία βρίσκονται στο χειρότερο επίπεδο μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης