Στη Γαλλία θα μεταβούν Ισπανοί αστυνομικοί προκειμένου να παραλάβουν έναν πίνακα του Πικάσο που κατασχέθηκε στις 31 Ιουλίου από ένα γιοτ στην Κορσική, ανέφερε μια αστυνομική πηγή.

«Κάνουν ενέργειες προκειμένου να πάνε» στη Γαλλία, είπε μια εκπρόσωπος της ισπανικής αστυνομίας, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αστυνομικοί αναμένεται να αναχωρήσουν την Τρίτη ή την Τετάρτη, σύμφωνα με ισπανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο πίνακας αυτός, η αξία του οποίου εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 25 εκατομμύρια ευρώ, θεωρείται «εθνικός θησαυρός» και οι ισπανικές Αρχές έχουν απαγορεύσει την έξοδό του από τη χώρα. Εντοπίστηκε και κατασχέθηκε στις 31 Ιουλίου σε ένα γιοτ στην Κορσική.

Ο ιδιοκτήτης του πίνακα «Κεφάλι νεαρής κοπέλας», ο Ισπανός τραπεζίτης Χάιμε Μποτίν, προσπαθεί μάταια να λάβει άδεια για την εξαγωγή του από το 2012. Οι δικηγόροι του υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ότι το έργο αγοράστηκε στο Λονδίνο το 1977 και κατά συνέπεια δεν είναι ισπανικό αλλά βρετανικό, και ως εκ τούτου δεν υπόκειται στο ισπανικό δίκαιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πίνακας ταξίδεψε από τη Βαλένθια στην Κορσική με το γιοτ Adix που φέρει σημαία Βρετανίας.

Από το 2012 ο Μποτίν προσπαθεί να πάρει άδεια για να βγάλει το έργο από την Ισπανία, όμως το Υπουργείο Πολιτισμού αρνήθηκε να του τη δώσει και τον Μάιο δικαστήριο επικύρωσε αυτήν την εντολή.

Η Μαδρίτη θεωρεί ότι ο πίνακας που ζωγραφίστηκε από τον Πικάσο κατά τη λεγόμενη περίοδο του Γκοσόλ, πριν κάνει στροφή προς τον κυβισμό, αποτελεί μέρος της εθνικής κληρονομιάς της Ισπανίας. «Δεν υπάρχει στο ισπανικό έδαφος παρόμοιο έργο» αυτής της περιόδου, ανέφερε το υπουργείο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης