Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στη Δυτική Όχθη, την επομένη των συναντήσεων που είχε με τους Ισραηλινούς ηγέτες, τους οποίους προειδοποίησε να μην κάνουν υπερβολική χρήση βίας, ενώ τα βίαια επεισόδια συνεχίζονται χωρίς ανάπαυλα.

Κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Μέση Ανατολή στην προσπάθεια να κατευνάσει τις ισραηλινο-παλαιστινιακές εντάσεις, ο Μπαν Κι-μουν θα ενημερώσει επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας τω Ηνωμένων Εθνών μέσω τηλεδιάσκεψης για την πρόοδο των συνομιλιών του με τα δύο μέρη. Έπειτα από αίτημα του γ.γ. θα πραγματοποιηθεί μια «έκτακτη» σύνοδος στις 15.00 τοπική ώρα (22.00 ώρα Ελλάδας), δήλωσαν χθες διπλωμάτες στη Νέα Υόρκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο στρατός και η ισραηλινή αστυνομία κατέγραψαν χθες τρεις νέες επιθέσεις κατά των Ισραηλινών: δύο με μαχαίρι στην περιοχή της Χεβρώνας, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, και άλλη μία με αυτοκίνητο και μαχαίρι στη νότια Ιερουσαλήμ.

Τέσσερις Ισραηλινοί τραυματίστηκαν και τέσσερις επιτιθέμενοι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν. Στη Λωρίδα της Γάζας, ένας Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός από ισραηλινά πυρά στη διάρκεια συγκρούσεων οι οποίες ξέσπασαν κατά μήκος του συνοριακού φράχτη που περικλείει την περιοχή, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες διάσωσης.

Επίσης, ένας Ισραηλινός σκοτώθηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, όταν το αυτοκίνητό του δέχθηκε καταιγισμό από πέτρες κοντά στη Χεβρώνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστίνιους και σε Ισραηλινούς στρατιώτες σημειώνονται καθημερινά κοντά στη Ραμάλα και τη Χεβρώνα καθώς και στη Βηθλεέμ.

«Οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι βρίσκονται στο χείλος μιας νέας καταστροφής» προειδοποίησε την Τρίτη ο γ.γ. του ΟΗΕ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Νετανιάχου, τον οποίο συνάντησε το βράδυ.

Η υπερβολική χρήση βίας «μπορεί να προκαλέσει απογοήτευση και ανησυχία που θα αυξήσουν τη βία» τόνισε.

«Ο μόνος τρόπος να τεθεί τέρμα σε αυτήν τη σύγκρουση είναι μέσω διαπραγματεύσεων που θα έχουν χειροπιαστά αποτελέσματα» πρόσθεσε.

Από τη μεριά του, ο Νετανιάχου δήλωσε πως είναι «δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τους πολίτες του». «Δεν κάνουμε χρήση υπερβολικής βίας» επεσήμανε.

Διαβάστε επίσης: ΟΗΕ: Τάχθηκε εναντίον της υπέρμετρης χρήσης βίας από το Ισραήλ
Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2015, 22:32

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης