Στη δημοσιότητα έγγραφα από το κρησφύγετο Μπιν Λάντεν

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 30 Απριλίου 2012, 22:19
Στη δημοσιότητα έγγραφα από το κρησφύγετο Μπιν Λάντεν
Τα έγγραφα, που κατασχέθηκαν στο κρησφύγετο του Οσάμα Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν και θα δοθούν αυτή την εβδομάδα στη δημοσιότητα στις ΗΠΑ, δείχνουν ότι ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα παραδεχόταν ότι η οργάνωσή του υφίστατο «τη μία καταστροφή μετά την άλλη», όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Λευκός Οίκος.

Τα έγγραφα, που θα δοθούν στη δημοσιότητα από τη στρατιωτική σχολή Γουέστ Πόιντ, δείχνουν ότι τα μέλη της Αλ Κάιντα γνώριζαν ότι «πρόκειται για μια μάχη που δεν θα κέρδιζαν ποτέ [...] Και ο Μπιν Λάντεν το γνώριζε επίσης. Στα έγγραφα που κατασχέσαμε παραδεχόταν ότι υφίστατο τη μία καταστροφή μετά την άλλη», δήλωσε ο Τζον Μπρέναν, σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για θέματα τρομοκρατίας.

«Όταν αποτιμούμε την κατάσταση της Αλ Κάιντα το 2012, μπορούμε να πούμε ότι χάρη στις προσπάθειές μας, οι ΗΠΑ και οι Αμερικανοί είναι πιο ασφαλείς», πρόσθεσε ο Μπρέναν σε ομιλία του σε ένα think-tank στην Ουάσιγκτον δύο ημέρες πριν την πρώτη επέτειο από την αμερικανική επιδρομή στο Πακιστάν που οδήγησε στο θάνατο του Μπιν Λάντεν.

Αναφερόμενος στους βομβαρδισμούς με αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τους οποίους τα τελευταία χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους πολλά στελέχη της Αλ Κάιντα, κυρίως στο Πακιστάν, διαβεβαίωσε ότι «με τα πιο έμπειρα και τα καλύτερα στελέχη της να σκοτώνονται τόσο γρήγορα, η Αλ Κάιντα δυσκολεύεται να τα αντικαταστήσει». «Είναι ένα από τα πολλά συμπεράσματα στα οποία καταλήξαμε από τα έγγραφα που κατασχέσαμε από το κρησφύγετο του Μπιν Λάντεν, κάποια από τα οποία θα δημοσιευθούν στο Διαδίκτυο για πρώτη φορά από το Κέντρο Αντιμετώπισης της Τρομοκρατίας του Γουέστ Πόιντ», πρόσθεσε.

«Για παράδειγμα, ο Μπιν Λάντεν ανησυχούσε, και παραθέτω, από την άνοδο στην ιεραρχία (μαχητών) που δεν ήταν τόσο έμπειροι, γεγονός που θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να επαναληφθούν λάθη», αποκάλυψε και συμπλήρωσε πως σήμερα «τα στελέχη της Αλ Κάιντα εξακολουθούν να δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν με τους κατώτερούς τους και τις διάφορες οργανώσεις [...] και το ηθικό είναι πεσμένο», σημείωσε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Μπιν Λάντεν «είχε ζητήσει από τα στελέχη του να αποφεύγουν τις περιοχές των φυλών (στο βορειοδυτικό Πακιστάν) και να καταφύγουν σε περιοχές μακριά από τα μέρη που είναι στόχος βομβαρδισμών».

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 30 Απριλίου 2012, 22:32