Ο ιδρυτής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Ζαν-Μαρί Λεπέν ανακοίνωσε την Τρίτη ότι προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, αμφισβητώντας τον αποκλεισμό του από το Εθνικό Μέτωπο.

Νέες διαστάσεις αποκτά, έτσι, η διαμάχη του Ζαν-Μαρί Λεπέν με την κόρη του και ηγέτιδα του κόμματος, Μαρίν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αμφισβητώ τον αποκλεισμό μου ως μέλους και κατά συνέπεια την ερμηνεία» του καταστατικού του κόμματος «που μου στέρησε τον τίτλο του επίτιμου προέδρου», δήλωσε ο 86χρονος Λεπέν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Λεπέν είπε ότι προσέφυγε εναντίον του Εθνικού Μετώπου στο δικαστήριο της Ναντέρ, όπου βρίσκεται η έδρα του κόμματος.

Μια πρώτη ακρόαση ορίστηκε για την 12η Ιουνίου και, όπως είπε, θα είναι παρών στο δικαστήριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν υπήρξε συνιδρυτής του Εθνικού Μετώπου το 1972 και ήταν ο ηγέτης του επί 40 χρόνια, μέχρι που παρέδωσε τα ηνία στην κόρη του, τη Μαρίν, το 2011.

Αφότου ανέλαβε την ηγεσία, η Μαρίν Λεπέν προσπαθεί να κρατήσει αποστάσεις από το ρατσιστικό και αντισημιτικό παρελθόν του κόμματος.

Τον Απρίλιο ο Λεπέν έριξε λάδι στη φωτιά με νέες εμπρηστικές δηλώσεις για το Ολοκαύτωμα των εβραίων και υπερασπιζόμενος τον στρατάρχη Πετέν ο οποίος κυβέρνησε τη Γαλλία κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο συνεργαζόμενος με τους Ναζί κατακτητές.

Η Μαρίν Λεπέν αντέδρασε συγκαλώντας το πειθαρχικό συμβούλιο του κόμματος που αποφάσισε να θέσει τον Ζαν-Μαρί Λεπέν «σε διαθεσιμότητα», ενώ μέσα στους επόμενους τρεις μήνες θα συγκληθεί και ένα συνέδριο για να του αφαιρεθεί ο τίτλος του επίτιμου προέδρου.

«Αυτές είναι σταλινικές μέθοδοι, δεν είναι πολύ συνηθισμένες στη δεξιά» σχολίασε ο Λεπέν.

Μετά την εκδίωξή του από το κόμμα ο Λεπέν είχε ανακοινώσει ότι θα πολεμήσει την απόφαση του κόμματος με κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή του. Είχε, μάλιστα, πει ότι σχεδιάζει να ιδρύσει ένα άλλο κίνημα, το οποίο «δεν θα ανταγωνίζεται το Εθνικό Μέτωπο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης