Για τις συρράξεις στην Υεμένη, στο Ιράκ, στη Συρία και στη Λιβύη, αλλά και σχετικά με τις ανάγκες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού συζήτησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με τον πρίγκιπα διάδοχο του Αμπού Ντάμπι, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Ομπάμα και ο Σέιχ Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ αλ Ναχαγιάν «επαναβεβαίωσαν την αμοιβαία τους δέσμευση για στενή συνεργασία στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας», ανέφερε η αμερικανική προεδρία σε ανακοίνωσή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ΗΑΕ συμμετέχουν στον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ ο οποίος διεξάγει μια εκστρατεία αεροπορικών επιδρομών στο Ιράκ και στη Συρία εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Συμμετέχει επίσης στη συμμαχία αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας η οποία διεξάγει αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι, οι οποίοι θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν.

«Οι ηγέτες συζήτησαν σχετικά με τη συνεχιζόμενη ανάγκη για την ταχεία προμήθεια σημαντικού στρατιωτικού εξοπλισμού και εφοδίων στα ΗΑΕ» στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και της υποστήριξης των ΗΠΑ στις επιχειρήσεις των αραβικών κρατών στην Υεμένη, διευκρίνισε ο Άλιστερ Μπάσκι, ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.

Ο Ομπάμα συζήτησε επίσης με τον πρίγκιπα σχετικά με την συμφωνία-πλαίσιο στην οποία κατέληξαν το Ιράν και οι μεγάλες δυνάμεις νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ομπάμα πρόκειται να συναντηθεί με τους ηγέτες των κρατών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου στον Λευκό Οίκο την 13η Μαΐου και στην προεδρική κατοικία στο θέρετρο Καμπ Ντέιβιντ, στο Μέριλαντ, την 14η Μαΐου για να συζητήσουν σχετικά με θέματα που προκαλούν αναταραχή στη Μέση Ανατολή.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης