«Θα αντέξουμε στο Brexit χωρίς συμφωνία» διαβεβαιώνει τους συμπατριώτες του ο υπουργός Εμπορίου της Βρετανίας Liam Fox, χαρακτηρίζοντας «ανεύθυνη» την απόφαση της Ε.Ε. που επιμένει να μην επαναδιαπραγματεύεται τη συμφωνία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς οι προθεσμίες στενεύουν.

H πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι πηγαίνει στις Βρυξέλλες στην ύστατη προσπάθειά της να πείσει την αμετάπειστη ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε νέες προτάσεις της για το Brexit, ενώ στη χώρα της επικρατεί ατμόσφαιρα πανικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλοί είναι οι Βρετανοί πολίτες που επηρεασμένοι από τα σενάρια περί «άτακτου» Brexit έχουν αρχίσει να συγκεντρώνουν τρόφιμα και φάρμακα, φοβούμενοι ενδεχόμενες ελλείψεις που θα προκληθούν μετά την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. στα τέλη Μαρτίου.

To Υπουργείο Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ήδη υπογράψει συμβάσεις για την προμήθεια και αποθήκευση φαρμακευτικού υλικού, για την περίπτωση που δεν ισχύσει συμφωνία και πραγματοποιηθεί το «άτακτο» Brexit.

Στις δημοσιογραφικές πληροφορίες για ύπαρξη ενδεχόμενων ταραχών εντάσσεται και η πληροφορία που δημοσιεύθηκε σε κυριακάτικες εφημερίδες περί επαναφοράς ψυχροπολεμικού σχεδίου για την απομάκρυνση της βασιλικής οικογένειας από το Λονδίνο «σε ασφαλέστερο μέρος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, έχει κυκλοφορήσει ότι υπάρχει συμφωνία με την Ε.Ε., ώστε να επιτρέπεται σε Βρετανούς υπηκόους να ταξιδεύουν σε χώρες της Ε.Ε. χωρίς να είναι απαραίτητη η βίζα. Απόφαση που αναμένεται να εγκριθεί και από το Ευρωκοινοβούλιο.

Στο Λονδίνο έχει ανακοινωθεί, πάντως, ότι σε Ευρωπαίους πολίτες δεν θα είναι αναγκαία η έκδοση βίζας σε περίπτωση επίσκεψης που θα διαρκεί από 90-180 ημέρες.

Πάντως, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas με δηλώσεις του επιμένει πως η Ε.Ε. θα συνεχίσει να απορρίπτει επαναδιαπραγμάτευση της ήδη υπάρχουσας συμφωνίας (η οποία έχει απορριφθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο).

«Η προστασία των συνόρων της Ιρλανδίας παραμένει προτεραιότητα» επιμένει ο Γερμανός υπουργός.

Ο Maas υποστηρίζει πως «μόνη προοπτική για την αποτροπή του ”άτακτου” Brexit είναι να αποδεχθεί απλώς η βρετανική κυβέρνηση τη συμφωνία που υπάρχει στο τραπέζι».

Το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Βρετανία σε περίπτωση ”άτακτου” Brexit είναι οι μεθοριακές διαδικασίες μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της υπό τη Βρετανία Βόρειας Ιρλανδίας.

Αλλά, όπως επανειλημμένα έχουν διακηρύξει τόσο η ηγεσία της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες όσο και ο πρόεδρος Μακρόν της Γαλλίας και η καγκελάριος Μέρκελ, «το ζήτημα των συνόρων στην Ιρλανδία δεν είναι διαπραγματεύσιμο».

Το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν νέες βιαιότητες στη Βόρεια Ιρλανδία έπειτα από «άτακτο»Brexit επισημαίνει με δηλώσεις της και η ακροδεξιά πολιτικός της Γαλλίας, Μαρί λε Πεν, η οποία όμως καθιστά την Ε.Ε. υπεύθυνη για μια τέτοια εξέλιξη.

Σε ομιλία της σε πάνελ που μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό BFM TV, η Λε Πεν υποστήριξε πως η Ε.Ε. «επιθυμεί να είναι όσο πιο οδυνηρό γίνεται το Brexit, ώστε να αποτραπούν άλλες χώρες να επιθυμούν την απόσπασή τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

Πληροφορίες από DW – RT.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης