Ερωτήματα έχει προκαλέσει φράση στο σημειωματάριο που κρατούσε ο Τζον Μπόλτον, σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου για θέματα εθνικής ασφάλειας, η οποία ανέφερε «5.000 στρατό στην Κολομβία».

Σε σύντομη συνέντευξη Τύπου που έδωσε τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας Carlos Holmes είπε πως η κυβέρνησή του δεν γνωρίζει τους λόγους για τους οποίους ο Τζον Μπόλτον μιλώντας στους δημοσιογράφους για «τις νέες κυρώσεις εναντίον της Βενεζουέλας» κρατούσε το σημειωματάριό του κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να φαίνεται πως έχει γράψει «5.000 στρατιώτες στην Κολομβία. Μπόλτον: «Όλες οι προοπτικές βρίσκονται στο τραπέζι για τον Τραμπ στη Βενεζουέλα», καθώς οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη Δευτέρα τις κυρώσεις εναντίον της κρατικής εταιρείας πετρελαίου, ενώ την ίδια ώρα μαίνεται η συνταγματική μάχη εξουσίας στη χώρα…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εξελίξεις σημειώνονται -όπως επισημαίνει το ρωσικό πρακτορείο «sputniknews»- καθώς η αμερικανική κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει ως προσωρινό πρόεδρο στη Βενεζουέλα τον αυτοανακηρυχθέντα Χουάν Γκουαΐδο.

Την περασμένη εβδομάδα, η Κολομβία (συνορεύει με τη Βενεζουέλα) συμμετείχε σε ομάδα λατινοαμερικανικών χωρών που εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην αμερικανική επιλογή για τον Γκουαΐδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ερώτηση για την επίμαχη φράση στο σημειωματάριο που κρατούσε ο Τζον Μπόλτον, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επανέλαβε στο Associated Press: «Όπως ο πρόεδρος έχει πει, όλες οι προοπτικές βρίσκονται στο τραπέζι», αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν αποκλείεται η αποστολή στρατευμάτων στην Κολομβία.

Πάντως, εκπρόσωπος του Κολομβιανού Υπουργείου Άμυνας δήλωσε στο «Sputnik» πως η κυβέρνησή του «δεν πρόκειται να χορηγήσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε περίπτωση που υπάρξει ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Βενεζουέλας».

Σχολιάζοντας όσα έγραφε στο σημειωματάριό του ο Μπόλτον, η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα έγραψε στο Facebook: «Αφήστε να θυμηθούμε πως η ‘επιστροφή της δημοκρατίας ‘ στη Βενεζουέλα -λέγοντας τα πράγματα με το όνομά τους-, η αποσταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα αυτή προέρχεται από την περιοχή της Κολομβίας. Και όλα τα περί μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις, από τις εκλογές έως την ασφάλεια του κυβερνοχώρου, που αποτελούν ζήτημα ανησυχίας συλλογικά από τη Δύση τα τελευταία χρόνια δημιουργούν ερωτήματα».

Το πρόσωπο των ημερών, ο Χουάν Γκουαΐδο, δήλωσε στο CNN τη Δευτέρα ότι μίλησε στο τηλέφωνο με τον πρόεδρο Τραμπ «κι άλλους προέδρους στην περιοχή», χωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συνομιλιών του.

Το μόνο που είπε ήταν πως οι συνομιλίες αφορούσαν «στην επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Βενεζουέλα και στην αποκατάσταση της δημοκρατίας».

Ο Γκουαΐδο αρνήθηκε τις κατηγορίες που εκτόξευσε εναντίον του ο πρόεδρος Μαδούρο ότι «οι ΗΠΑ ενορχήστρωσαν πραξικόπημα» και ισχυρίσθηκε πως «ο λαός της Βενεζουέλας έθεσε σε εφαρμογή τα συνταγματικά του δικαιώματα».

Ο Μαδούρο στο Twitter του έγραψε: «Τραμπ, είσαι υπεύθυνος για όποιες βιαιότητες ξεσπάσουν στη Βενεζουέλα… Το αίμα που θα χυθεί στη Βενεζουέλα θα έχει προκληθεί από τα χέρια σου, πρόεδρε Ντόναλντ Τραμπ».

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης