Η προοπτική μιας καταδίκης του Ντόναλντ Τραμπ στη δίκη για την καθαίρεσή του δείχνει πολύ αβέβαιη σήμερα, καθώς πολλοί Ρεπουμπλικανοί τάσσονται κατηγορηματικά κατά της υποβολής του κατηγορητηρίου στη Γερουσία.

«Θεωρώ ηλίθια τη διαδικασία αυτή. Πιστεύω ότι θα είναι αντιπαραγωγική», δήλωσε ο Μάρκο Ρούμπιο, κορυφαίο στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox. «Η χώρα είναι ήδη στις φλόγες και κάτι τέτοιο θα ρίξει λάδι στη φωτιά», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με φόντο τις εκκλήσεις του νέου, Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν για ενότητα, πολλοί Ρεπουμπλικάνοι επισημαίνουν ότι αυτή η ιστορική δίκη θα επιτείνει τον «διχασμό». Μολονότι ακόμη και στελέχη που παραμένουν πιστά στον μεγιστάνα επιχειρηματία, όπως ο Ρούμπιο, αναγνωρίζουν ανοιχτά ότι ο Τραμπ «φέρει ένα μέρος της ευθύνης» για την εισβολή στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου, πολλοί θεωρούν ότι η παραπομπή του θα βλάψει τη χώρα. Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές υποστηρίζουν επίσης ότι η διαδικασία είναι αντισυνταγματική και, με βάση αυτό, θα επιχειρήσουν να εμποδίσουν τη διεξαγωγή της δίκης.

Ο Τραμπ, ο οποίος τηρεί σιγή αφότου τον απέκλεισε το Twitter και αφού μετακόμισε στην πολυτελή έπαυλή του στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, συνεχίζει να ασκεί ισχυρή επιρροή στο κόμμα. Και οι λίγοι Ρεπουμπλικάνοι που κατήγγειλαν τον ρόλο που διαδραμάτισε στις ταραχές, επικρίνονται από τη βάση του κόμματος. Είναι όμως ελάχιστες οι πιθανότητες να τον καταδικάσουν, όπως ο Μιτ Ρόμνεϊ, ο οποίος τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής της δίκης.

«Αν θέλουμε να ενωθεί η χώρα, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι είναι σημαντική η απόδοση ευθυνών, η αλήθεια και η δικαιοσύνη», είπε στο Fox, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να ψηφίσει υπέρ της ενοχής του Τραμπ για «υποκίνηση σε στάση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ρόμνεϊ ήταν ο μόνος Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής που καταδίκασε τον Τραμπ στην πρώτη δίκη του, τον Φεβρουάριο του 2020, για την ουκρανική υπόθεση. Ο Τραμπ απαλλάχθηκε τότε από τη Γερουσία, που ελεγχόταν από τους Ρεπουμπλικάνους. Από την Τετάρτη, οι Δημοκρατικοί ελέγχουν τη Γερουσία: έχουν 50 έδρες, όσες και οι Ρεπουμπλικάνοι και σε περίπτωση ισοψηφίας, την καθοριστική ψήφο δίνει η Δημοκρατική αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις. Ωστόσο, για να καταδικαστεί ο Τραμπ χρειάζεται πλειοψηφία των δύο τρίτων, κάτι που σημαίνει ότι 17 Ρεπουμπλικάνοι θα πρέπει να τον κρίνουν ένοχο. Σήμερα φαίνεται δύσκολο να συγκεντρωθούν αυτές οι ψήφοι μολονότι ο ισχυρός επικεφαλής τους, ο Μιτς Μακόνελ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ψηφίσει υπέρ της ενοχής του Τραμπ.

Αργά αύριο το απόγευμα (ξημερώματα Τρίτης, ώρα Ελλάδας), θα κατατεθεί στη Γερουσία το κατηγορητήριο, σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη της διαδικασίας. Η δίκη δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν από τις 9 Φεβρουαρίου. «Εκτιμώ ότι θα ολοκληρωθεί πιο γρήγορα» από την πρώτη δίκη, που κράτησε 21 ημέρες, ανέφερε η Δημοκρατική βουλευτής Μάντλιν Ντιν, μία εκ των «κατηγόρων» του Τραμπ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης