Το γραφείο της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) στην Ουάσινγκτον, ένα είδος παλαιστινιακής πρεσβείας στις ΗΠΑ, μπορεί να μείνει ανοικτό μόνο για να διεξάγει ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ, ανακοίνωσε χθες ένας αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η δήλωση αυτή γίνεται μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση των αμερικανικών αρχών ότι σκοπεύουν να κλείσουν το γραφείο της ΟΑΠ, εφαρμόζοντας τη νομοθεσία που προβλέπει ότι οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δεν μπορούν να ζητούν την προσαγωγή Ισραηλινών ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση αυτή είχε προκαλέσει αγανάκτηση στους Παλαιστίνιους, που απείλησαν να διακόψουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με την κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε περίπτωση εφαρμογής του μέτρου αυτού.

Χθες υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, επεσήμανε ότι ζητήθηκε από τους Παλαιστίνιους να περιορίσουν τις δραστηριότητες της διπλωματικής τους αποστολής μόνο στην ειρηνευτική διαδικασία, μέχρι να ανανεωθεί μια νομοθετική εξαίρεση.

«Με δεδομένη τη λήξη την επόμενη εβδομάδα μιας εξαίρεσης στους νομικούς περιορισμούς σχετικά με τις δραστηριότητες της ΟΑΠ στις ΗΠΑ, συστήσαμε στο γραφείο της να τις περιορίσει σε όσες συνδέονται με μια βιώσιμη ειρήνευση μεταξύ Παλαιστίνιων και Ισραηλινών», εξήγησε ο αξιωματούχος αυτός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο νόμος προβλέπει ότι αν, έπειτα από 90 ημέρες, ο πρόεδρος αποφασίσει ότι οι Παλαιστίνιοι είναι δεσμευμένοι σε άμεσες και ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, μπορούν να αρθούν οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στην ΟΑΠ και το γραφείο της στην Ουάσινγκτον», συνέχισε ο ίδιος.

«Οπότε είμαστε αισιόδοξοι ότι μέχρι το τέλος της περιόδου αυτής των 90 ημερών, η πολιτική διαδικασία θα έχει προχωρήσει αρκετά ώστε ο πρόεδρος να είναι σε θέση να επιτρέψει στο γραφείο της ΟΑΠ να επαναλάβει τις δραστηριότητές του», πρόσθεσε.

Ένας νόμος που ψηφίστηκε το 2015 από το Κογκρέσο απαγορεύει στην αμερικανική κυβέρνηση να επιτρέπει τη λειτουργία της αποστολής της ΟΑΠ, αν οι Παλαιστίνιοι «επηρεάσουν» το άνοιγμα έρευνας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα καταγγελλόμενα ισραηλινά εγκλήματα.

Στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς είχε ζητήσει από το ΔΠΔ «να ξεκινήσει έρευνα και να προσαγάγει Ισραηλινούς αξιωματούχους για την εμπλοκή τους στον εβραϊκό εποικισμό και τις επιθέσεις εναντίον» του παλαιστινιακού λαού, κάτι που οι αμερικανικές αρχές ερμήνευσαν ως παραβίαση του νόμου αυτού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης