Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα προτιμούσε να παραμείνει ανοικτό το γραφείο της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) στην Ουάσινγκτον και συζητά με Παλαιστίνιους αξιωματούχους για το ζήτημα, παρότι έχει ήδη ληφθεί μια απόφαση που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναστολή της λειτουργίας του, γνωστοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Τρίτη.

Ένας αξιωματούχος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών είχε δηλώσει το Σάββατο ότι, βάσει της νομοθεσίας των ΗΠΑ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρεξ Τίλερσον δεν είναι σε θέση να ανανεώσει την άδεια λειτουργίας του γραφείου της ΟΑΠ, «δοθεισών ορισμένων δηλώσεων που έκαναν Παλαιστίνιοι ηγέτες σχετικά με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βάσει του νόμου, η ΟΑΠ, η οργάνωση-ομπρέλα των παλαιστινιακών πολιτικών παρατάξεων, δεν μπορεί να διατηρεί γραφεία στην Ουάσινγκτον, εάν απαιτεί από το ΔΠΔ να προσάγει σε δίκη Ισραηλινούς για εγκλήματα που καταγγέλλει ότι έχουν διαπράξει εναντίον Παλαιστίνιων.

Τον Σεπτέμβριο ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς είχε απευθύνει από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών έκκληση στο ΔΠΔ να «αρχίσει έρευνα και να προσαγάγει Ισραηλινούς αξιωματούχους για την ανάμειξή τους στις εποικιστικές δραστηριότητες και τις επιθέσεις εναντίον του λαού μας».

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ επεσήμανε ότι το θέμα βρίσκεται υπό συζήτηση και πρόσθεσε ότι εξ όσων γνωρίζει το γραφείο της ΟΑΠ παραμένει ανοικτό και λειτουργεί προς το παρόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Βρισκόμαστε σε επαφή με Παλαιστίνιους αξιωματούχους όσον αφορά στο καθεστώς αυτού του γραφείου της ΟΑΠ. Δεν θέλω οι δημοσιογράφοι να βιαστούν να μεταδώσουν πληροφορίες» για αυτό το θέμα, συμπλήρωσε και εξήγησε ότι η σεναριολογία για το κλείσιμο του γραφείου της οργάνωσης μπορεί να είναι πρόωρη. «Θα θέλαμε να μπορέσουν να το κρατήσουν ανοικτό» τόνισε.

Σύμφωνα με ένα τηλεγράφημα που μετέδωσε το Σαββατοκύριακο το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, η παλαιστινιακή προεδρία εξέφρασε την κατάπληξή της για την απόφαση του Τίλερσον, την οποία μετέδωσε πρώτο το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

Σύμφωνα με το WAFA, ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ Μάλικι δήλωσε ότι η παλαιστινιακή ηγεσία δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς ή σε πιέσεις για τη λειτουργία του γραφείου της ΟΑΠ ή για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.

Δεν έχει καταστεί ακόμη σαφές ποιες συνέπειες θα έχει αυτή η κίνηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ να αρχίσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, στις οποίες έχει πρωταγωνιστικό ρόλο ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός του Ρεπουμπλικάνου προέδρου και ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου.

Το γραφείο της ΟΑΠ στην Ουάσινγκτον δεν απάντησε όταν το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ζήτησε ένα σχόλιο για τις εξελίξεις. Μια πηγή ενήμερη σχετικά διαβεβαίωσε ότι το γραφείο είναι ανοικτό και αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα τράβηξαν πλάνα με τον Παλαιστίνιο πρέσβη, καθώς έμπαινε σε αυτό μέσα στην εβδομάδα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης