Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Μάικ Πομπέο στην Κωνσταντινούπολη δεν θα περιλαμβάνει συναντήσεις με Τούρκους κυβερνητικούς παράγοντες επιβεβαίωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, λέγοντας ότι πρόκειται για μια σύντομη επίσκεψη που θα επικεντρωθεί σε θέματα θρησκευτικών ελευθερίων. Όπως εξήγησε ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Αμερικανός υπουργός θα συναντηθεί μόνο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και άλλους δύο θρησκευτικούς ηγέτες στην Κωνσταντινούπολη.

«Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες συναντήσεις με Τούρκους αξιωματούχους. Έχουμε απλώς ένα πολύ σφιχτό πρόγραμμα στην Κωνσταντινούπολη και πιστεύω ότι οι ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν επίσης προγραμματίσει δικά τους ταξίδια. Είναι απλώς ένα θέμα προγραμματισμού. Ερχόμαστε στην Κωνσταντινούπολη, όπου εδρεύει ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Το πρόγραμμα είναι πολύ σφιχτό και καταλαβαίνω επίσης ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών, έχουν το δικό τους ταξιδιωτικό πρόγραμμα και δεν θα είναι εκεί», σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν άλλοι λόγοι πίσω από το γεγονός ότι δεν θα υπάρξει καμία συνάντηση με κυβερνητικό παράγοντα της Τουρκίας, ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον διατηρεί ανοιχτά τα διπλωματικά κανάλια επικοινωνίας με την Άγκυρα για όλα τα θέματα. «Έχουμε πολλές ευκαιρίες να συνεργαστούμε με τους Τούρκους συμμάχους μας σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουμε ανησυχίες όπως είναι το ζήτημα των S-400 και άλλα θέματα. Αυτό το κάνουμε σε τακτική βάση μέσω των διπλωματικών μας επαφών. Ο υπουργός (Πομπέο) και ο υπουργός Εξωτερικών (της Τουρκίας) θα έχουν την ευκαιρία να βρεθούν σε λίγες εβδομάδες στο περιθώριο της τακτικής συνόδου των υπουργών εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Έτσι, αυτή η σύντομη επίσκεψη (στην Κωνσταντινούπολη) επικεντρώνεται σε θρησκευτικά ζητήματα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης