Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ καταδίκασε την εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ και κατηγόρησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ως άμεσο υπεύθυνο για την «έφοδο στην καρδιά της δημοκρατίας».

Ο Σταϊνμάιερ, σε ομιλία του στο Βερολίνο, περιέγραψε τους εισβολείς ως «ένοπλο όχλο, υποκινούμενο από έναν εν ενεργεία πρόεδρο» και καταδίκασε την «έφοδο στην καρδιά της δημοκρατίας» για την οποία θεωρεί τον Ντόναλντ Τραμπ «ως άμεσα υπεύθυνο», όπως είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ειρηνική εναλλαγή στην εξουσία μετά από δημοκρατικές εκλογές αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της δημοκρατίας, Ο Τραμπ παραβίασε αυτόν τον ακρογωνιαίο λίθο αρνούμενος να αναγνωρίσει τη νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν. Οι ταραχές στην Ουάσινγκτον είναι το αποτέλεσμα ψεμάτων και ακόμα περισσότερων ψεμάτων, μίσους και υποδαύλισής του, ακόμη και από το υψηλότερο επίπεδο», τόνισε.

Ο Σταϊνμάιερ χαιρέτισε επίσης την επικύρωση της νίκης του Μπάιντεν από το Κογκρέσο των ΗΠΑ. «Η αμερικανική δημοκρατία είναι ισχυρότερη από το μίσος και τις ταραχές», είπε.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας προέτρεψε επίσης σε επαγρύπνηση και παραλλήλισε περιστατικά μπροστά από το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag) από αρνητές το κορωνοϊού στο Βερολίνο τον Αύγουστο. «Δεν ξεχνάμε αυτές τις εικόνες όταν οι αντίπαλοι της δημοκρατίας κατέλαβαν τα σκαλοπάτια του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου. Για αυτό στέλνω αυτό το μήνυμα σε όλους μας σήμερα: Το μίσος και η υποδαύλισή του θέτουν σε κίνδυνο τη δημοκρατία, τα ψέματα θέτoυν σε κίνδυνο τη δημοκρατία, η βία θέτει σε κίνδυνο τη δημοκρατία», προειδοποίησε ο Σταϊνμάιερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης