Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ κάλεσε να υπάρξει διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία το ταχύτερο δυνατόν, μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Βόλγκογκραντ της Ρωσίας. Εξέφρασε την ελπίδα ότι η ειρηνευτική συμφωνία η οποία συμφωνήθηκε στο Μινσκ θα μπορέσει να εισέλθει στην «επόμενη φάση».

Η επίσκεψη του Σταϊνμάιερ στη ρωσική πόλη -γνωστή στο παρελθόν με το όνομα Στάλινγκραντ, όπου οι σοβιετικές δυνάμεις απώθησαν τα ναζιστικά στρατεύματα σε μία από τις πιο αιματηρές μάχες στην ιστορία- έγινε λίγα 24ωρα πριν από την 70ή επέτειο από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όποιες διαφορές απόψεων κι αν υπάρχουν μεταξύ μας για διάφορα ζητήματα, ενθυμούμενοι το Στάλινγκραντ πρέπει να πασχίσουμε να διευθετήσουμε τη σύγκρουση στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατόν» είπε ο Σταϊνμάιερ στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ.

«Λόγω της κρίσης στην Ουκρανία ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για μένα να έλθω εδώ, να αποτίσω φόρο τιμής στους νεκρούς», πρόσθεσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών επισήμαναν ότι καλωσορίζουν το γεγονός ότι ομάδες εργασίας στις οποίες συμμετείχαν Ουκρανοί, ρωσόφωνοι Ουκρανοί αντάρτες και Ρώσοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν την Τετάρτη υπό την επίβλεψη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στο πλαίσιο της προσπάθειας να εφαρμοστεί η ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ πρόκειται να επισκεφθεί τη Μόσχα την Κυριακή για να συζητήσει σχετικά με την Ουκρανία με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά δεν θα παραστεί στη στρατιωτική παρέλαση, η οποία θα λάβει χώρα το Σάββατο στην Κόκκινη Πλατεία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης