Στον διπλασιασμό των παρατηρητών του ΟΑΣΕ σε 1.000 από 500 που έχουν ήδη αναπτυχθεί επί του πεδίου για να επιτηρούν την εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός συμφώνησαν Ρωσία και Ουκρανία όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Ο Σταϊνμάγερ γνωστοποίησε ότι η συμφωνία επιτεύχθηκε έπειτα από τις συνομιλίες που είχαν στο υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο αξιωματούχοι από τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γερμανός υπουργός επισήμανε επιπλέον ότι οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη θα μπορέσουν να εισέλθουν στις τοποθεσίες όπου αποθηκεύονται τα βαρέα όπλα που αποσύρονται από τα μέτωπα. Ο Σταϊνμάγερ βρίσκεται στη Ρίγα, όπου συμμετέχει στο συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Λίγο νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας είχε ανακοινώσει ότι οι επικεφαλής της ρωσικής και γερμανικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάγερ, τάχθηκαν υπέρ της ενίσχυσης της παρουσίας των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία σε 1.000 παρατηρητές.

Κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής τους συνδιάλεξης, οι Σεργκέι Λαβρόφ και Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ «τάχθηκαν υπέρ της επιμήκυνσης της αποστολής επιτήρησης του ΟΑΣΕ και της ενίσχυσης της σε 1.000 παρατηρητές» από σχεδόν 500 σήμερα, προκειμένου να διασφαλιστεί ο «αποτελεσματικός έλεγχος» της κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των δυνάμεων του Κιέβου και των ρωσόφωνων ανταρτών, διευκρίνισε το υπουργείο σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Γερμανίας «διαπίστωσαν επίσης ότι έχει σημειωθεί πρόοδος σε ό,τι αφορά στην τήρηση της εκεχειρίας και την απόσυρση των βαρέων όπλων» από τις ουκρανικές τακτικές δυνάμεις και τους ρωσόφωνους αυτονομιστές, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης