Νέος γύρος διαλόγου για το Κόσοβο διεξάγεται σήμερα στις Βρυξέλλες υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αβντουλάχ Χότι θα εξετάσουν στη σημερινή συνάντηση το ζήτημα των αγνοουμένων και θέματα οικονομικής συνεργασίας.

Τη συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών θα συντονίζουν ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ και ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για το Κόσοβο Μίροσλαβ Λάιτσακ. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, στην τέταρτη συνάντηση των επιτροπών εμπειρογνωμόνων, επετεύχθη πρόοδος στα ζητήματα των αγνοουμένων και των εκτοπισμένων και σήμερα αναμένεται οι πολιτικοί εκπρόσωποι της Σερβίας και του Κοσόβου, αφού συμφωνήσουν ως προς το περιεχόμενο, να υπογράψουν σχετική συμφωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα θέματα οικονομικής συνεργασίας θα ληφθεί ως βάση η συμφωνία της Ουάσιγκτον με δεδομένο ότι η σημερινή συνάντηση στις Βρυξέλλες πραγματοποιείται τρεις μέρες μετά την υπογραφή, στον Λευκό Οίκο, του Συμφώνου οικονομικής συνεργασίας Σερβίας-Κοσόβου.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε συνέντευξη του στη δημόσια τηλεόραση της Σερβίας (RTS) από τις Βρυξέλλες, εκτίμησε ότι η ΕΕ δεν δείχνει ευτυχισμένη για την επιτυχία της συνάντησης στον Λευκό Οίκο διότι επιθυμεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδικασία του διαλόγου.

«Αναμφίβολα η ΕΕ θέλει να έχει τον βασικό ρόλο και να είναι ο κύριος φορέας αυτής της διαδικασίας. Αναλύουν τι έχει γίνει στην Ουάσινγκτον και νομίζω ότι θέλουν να χρησιμοποιήσουν μέρος αυτού που έχει επιτευχθεί, ώστε να προχωρήσουν γρηγορότερα. Τώρα, αν είναι οι πιο ευτυχισμένοι στον κόσμο; Όποιος σας πει κάτι τέτοιο δεν θα λέει την αλήθεια» δήλωσε στην RTS ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης