Η ισπανική αστυνομία συνέλαβε το πρωί της Παρασκευής έναν άνδρα που είχε στενή σχέση με κάποιους από τους εμπλεκομένους στα τρομοκρατικά χτυπήματα του περασμένου μήνα στη Βαρκελώνη, όταν ισλαμιστές μαχητές χρησιμοποίησαν ένα βαν για να χτυπήσουν πεζούς και στη συνέχεια πραγματοποίησαν επίθεση, σκοτώνοντας 16 ανθρώπους.

Ο Μαροκινός, 24 ετών, είναι κάτοικος Ισπανίας και είχε διασυνδέσεις με τον ισλαμιστικό πυρήνα που έλαβε μέρος στην επίθεση, ιδιαίτερα με τον ιμάμη Αμπντελμπάκι Ες Σάτι, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αστυνομία ερευνά τον ρόλο που είχε ο άνδρας στην απόκτηση ουσιών, ειδικά υπεροξειδίου του υδρογόνου, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή περίπου 100 κιλών εκρηκτικών TATP, πρόσθεσε το υπουργείο.

Ο πυρήνας είχε συγκεντρώσει περίπου 120 φιάλες με βουτάνιο σε ένα σπίτι σε πόλη νότια της Βαρκελώνης, με τις οποίες, όπως δήλωσε η αστυνομία, σχεδίαζε να εξαπολύσει μεγαλύτερη βομβιστική επίθεση.

Έκρηξη η οποία κατέστρεψε το σπίτι στην πόλη Αλκανάρ στις 16 Αυγούστου, την παραμονή της επίθεσης στη Βαρκελώνη, προκλήθηκε τυχαία από τον πυρήνα, σύμφωνα με την αστυνομία. Ο Σάτι, ο οποίος φέρεται να ήταν ο επικεφαλής της ομάδας των μαχητών, σκοτώθηκε κατά την έκρηξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έξι από τους υπόπτους σκοτώθηκαν από την αστυνομία κατά τη διάρκεια των επιθέσεων και τέσσερις έχουν συλληφθεί, με δύο από αυτούς να βρίσκονται στη φυλακή.

Η ισπανική αστυνομία έχει συλλάβει συνολικά 201 ανθρώπους, οι οποίοι, όπως υποστηρίζει, συνδέονται με μαχητικούς ισλαμιστές μετά την αύξηση του επιπέδου συναγερμού στη βαθμίδα 4, δηλαδή μία βαθμίδα κάτω από το μέγιστο επίπεδο, τον Ιούνιο του 2015.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης