Οι διαπραγματευτές των Ταλιμπάν και Αμερικανοί αξιωματούχοι που συναντώνται στο Κατάρ βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της συμφωνίας που θα σημάνει τη λήξη του 17χρονου πολέμου στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με αποκαλύψεις που έκαναν το Σάββατο πηγές των Αφγανών ανταρτών.

Με βάση τις πληροφορίες που διοχετεύθηκαν από πηγές των Ταλιμπάν και οι οποίες αναμεταδόθηκαν από το Reuters, «έγιναν προφανείς παραχωρήσεις και από τα δύο μέρη, με τις ξένες δυνάμεις να πρέπει να αποσυρθούν από το Αφγανιστάν σε διάστημα 18 μηνών μετά την υπογραφή της συμφωνίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν θα εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν, αλλά ούτε και ποια σημεία της συμφωνίας έχουν γίνει πλήρως αποδεκτά από τις ΗΠΑ. Ωστόσο, όπως έγραψε στο Twitter την Κυριακή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, «οι ΗΠΑ επιθυμούν με σοβαρότητα να προωθήσουν την ειρήνη στο Αφγανιστάν, αποτρέποντας τη χώρα να καταστεί χώρος διεθνούς τρομοκρατίας, και να επιστρέψουν τα αμερικανικά στρατεύματα στην πατρίδα».

Ο ειδικός ειρηνευτικός απεσταλμένος Zalmay Khalilzad μεταβαίνει στην πρωτεύουσα Καμπούλ για να ενημερώσει τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Ashraf Ghani για τον τερματισμό των εξαήμερων συνομιλιών, σύμφωνα με όσα ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Οι ίδιες πληροφορίες σημειώνουν πως οι Ταλιμπάν έδωσαν διαβεβαιώσεις ότι δεν θα επιτρέψουν το Αφγανιστάν να χρησιμοποιηθεί από την αλ Κάιντα και εξτρεμιστές του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Χαλιφάτου (ISIS ή Daesh) για επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ και των συμμάχων τους – απαίτηση-«κλειδί» από την Ουάσινγκτον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν πως θα οριστικοποιήσουν το χρονοδιάγραμμα για κατάπαυση του πυρός στο Αφγανιστάν, αλλά θα αρχίσουν επίσημες συνομιλίες με Αφγανούς αξιωματούχους μετά τον οριστικό τερματισμό των εχθροπραξιών.

Άλλα σημεία της συμφωνίας αναφέρουν την απελευθέρωση και ανταλλαγή κρατουμένων από τα αντιμαχόμενα μέρη, την άρση της απαγόρευσης για ταξίδια στο εξωτερικό για ορισμένα ηγετικά στελέχη των Ταλιμπάν και την προοπτική δημιουργίας προσωρινής αφγανικής κυβέρνησης, μετά την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός.

Οι «εσωτερικές συνομιλίες» ΗΠΑ-Ταλιμπάν είχε αποφασισθεί να πραγματοποιηθούν στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας για να επιδιωχθεί πολιτική συμφωνία, παρόλο που οι αντάρτες δεν δέχονται οποιαδήποτε επαφή με την παρούσα αφγανική διακυβέρνηση στην Καμπούλ.

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν πως «υπάρχουν ακόμη ζητήματα που θα πρέπει να επιλυθούν και ότι αυτά θα εξετασθούν σε νέες συνομιλίες που θα επαναληφθούν σύντομα. Δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε τελική συμφωνία, ώσπου να επιλυθούν όλα τα εκκρεμή θέματα, προκειμένου στη συνέχεια να υπάρξει εσωτερικός αφγανικός διάλογος και οριστικοποίηση της κατάπαυσης του πυρός».

Η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει τις πληροφορίες ότι «η συμφωνία βρίσκεται κοντά».

Στις 25 Ιανουαρίου η εφημερίδα «The New York Times» είχε αποκαλύψει πως «νέος γύρος συνομιλιών ΗΠΑ-Ταλιμπάν είχε αρχίσει από την (περασμένη) Δευτέρα στην πρωτεύουσα του Κατάρ Ντόχα, όπου οι Ταλιμπάν διαθέτουν πολιτικό γραφείο».

Οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ταλιμπάν στην Ντόχα έγιναν κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς την παρουσία εκπροσώπου της αφγανικής κυβέρνησης, την οποία δεν αναγνωρίζουν οι αντάρτες.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει από τα επίμαχα σημεία που θα πρέπει να συμφωνηθούν, ακόμη παραμένει το αδιέξοδο για την παραμονή ή όχι αμερικανικών βάσεων «ως εγγύηση» στο Αφγανιστάν, όπως επισημαίνει η εφημερίδα «Express Tribune» του Πακιστάν.

Οι Ταλιμπάν, όμως, επιμένουν στην οριστική απομάκρυνση των αμερικανικών δυνάμεων. Πάντως, η αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν παρέμεινε στις διαπραγματεύσεις και δεν τις διέκοψε, όπως αρχικά είχε απειλήσει.

Οι διαβουλεύσεις στην Ντόχα πραγματοποιήθηκαν με μεσολάβηση του Πακιστάν έπειτα από παράκληση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε ζητήσει από τον Πακιστανό πρωθυπουργό να εμπλακεί, ώστε να τερματισθεί η πολεμική κρίση που μαίνεται στην περιοχή κοντά δύο δεκαετίες.

Εν αναμονή κάποιας αμερικανικής επιβεβαίωσης πρόκειται να διευκρινισθεί και το μέλλον της σημερινής κυβέρνησης στην Καμπούλ, την οποία δεν αναγνωρίζουν οι Ταλιμπάν.

Σύνταξη Κώστας Μπετινάκης
Πληροφορίες από RT.cοm – The Express Tribune – REUTERS

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης