Ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι δήλωσε την Κυριακή ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία, κατηγορώντας το Κίεβο για τη διακοπή τους.

Ο Μεντίνσκι, που είναι σύμβουλος στο Κρεμλίνο και έχει αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση της Λευκορωσίας: «Από την πλευρά μας, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τον διάλογο». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το πάγωμα των συνομιλιών έγινε αποκλειστικά με πρωτοβουλία της Ουκρανίας», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι «τώρα η μπάλα είναι στη δική τους πλευρά. Η Ρωσία ποτέ δεν αρνήθηκε τις διαπραγματεύσεις».

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον Μάριο Ντράγκι το βράδυ του Σαββάτου, επισήμανε πως συζητήσεις θα γίνουν μόνον όταν η Ουκρανία επανακαταλάβει τα εδάφη που η Ρωσία τής αφαίρεσε από την αρχή του πολέμου, ξεκαθαρίζοντας ότι «η χώρα του δεν είναι ακόμη έτοιμη για μια πραγματική ειρηνευτική διαδικασία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι η Ιταλία θα συνεχίσει να στηρίζει με αμυντικά συστήματα τον απελευθερωτικό αγώνα των Ουκρανών, ενώ ζήτησε από τον Ντράγκι να συνταχθεί με το αίτημα του Κιέβου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, «παρά τις αντιστάσεις κάποιων μελών της Ένωσης, αρχίζοντας από το Βερολίνο».

Ο Ζελένσκι εννοούσε όμως πέρα από τη Γερμανία και τη Γαλλία, καθώς και οι δύο χώρες εμφανίζονται εξαιρετικά επιφυλακτικές απέναντι σε αυτή την προοπτική. Μάλιστα, την Κυριακή ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμάν Μπον, διεμήνυσε με πολύ σαφή τρόπο: «Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Αν πούμε ότι η Ουκρανία θα μπει στην ΕΕ σε έξι μήνες, σε ένα ή σε δύο χρόνια, θα είναι ψέμα. Δεν είναι αλήθεια. Θα χρειαστούν, αναμφίβολα, 15-20 χρόνια, είναι πολύς καιρός». Και πρόσθεσε με ακόμα πιο κατηγορηματικό τρόπο, επεξηγώντας τη θέση του Παρισιού, όπως την έχει εκφράσει το τελευταίο διάστημα ο Εμανουέλ Μακρόν, προκαλώντας δυσφορία στο Κίεβο: «Δεν θέλω να… πουλήσουμε στους Ουκρανούς πλάνες και ψέματα. Αν λέμε στους Ουκρανούς ‘‘καλώς ορίσατε στην ΕΕ’’, αλλά δεν διαβάσατε το συμβόλαιο, στα ψιλά γράμματα λέει ‘‘θα γίνει σε 15 χρόνια’’, πιστεύω ότι θα διαψεύσουμε τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς του ουκρανικού λαού».

Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν αφού οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου αλλά δεν κατάφεραν να καταλάβουν γρήγορα την πρωτεύουσα. Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών συναντήθηκαν τον Μάρτιο στην Τουρκία, κατόπιν αντιπροσωπείες είχαν συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, αλλά χωρίς επιτυχία.

 

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντολιάκ είπε την περασμένη Τρίτη ότι οι συνομιλίες «αναστέλλονται», καθώς η Ρωσία ανασύνταξε τις δυνάμεις της και τώρα επικεντρώνεται στην «ειδική επιχείρηση» -όπως αποκαλεί τον πόλεμο- στην Ανατολική Ουκρανία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης