Του Κώστα Μπετινάκη

Η μερίδα του λέοντος στις παράνομες εξαγωγές πετρελαίου που κάνουν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου πραγματοποιείται μέσω Τουρκίας και των κουρδικών περιοχών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρ΄όλο που η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να εμποδίσει ή έστω να περιορίσει το λαθρεμπόριο πετρελαίου, προτίμησε να επικεντρωθεί σε άλλα ζητήματα, δήλωσε πρώην αξιωματούχος της CIA στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik.

«Πρόκειται καθαρά για ζήτημα προτεραιοτήτων. Ουδέποτε διέθεσαν αρκετές πηγές να ασχοληθούν μ΄αυτό το ζήτημα. Άλλοι στόχοι και αποστολές είχαν κριθεί ως πλέον επείγοντος χαρακτήρα για λόγους τακτικής», είπε στο Sputnik ο John Kiriakou, πρώην αξιωματούχος της CIA στο τμήμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και τώρα ανώτερος ερευνητής στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας.

Είπε ακόμη πως «τα έσοδα του Ισλαμικού Χαλιφάτου από το πετρέλαιο θα μπορούσαν να περικοπούν δραματικά αν η Ουάσιγκτον ήθελε να πάρει αυτή την απόφαση. Κι αυτό το πιστεύω ακράδαντα», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον Kiriakou το Χαλιφάτο καερδίζει περί τα $40 εκατομμύρια δολάρια το μήνα από το λαθρεμπόριο πετρελαίου –κάπου $500 εκατομμύρια το χρόνο. Το πόσό αυτό είχε υπολογίσει εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα.

Οι λαθρέμποροί από το έδαφος της Τουρκίας, κερδίζουν πάρα πολλά χρήματα ώστε να «λαδώνουν τα κατάλληλα πρόσωπα». Υπάρχουν πολλά εμπλεκόμενα συμφέροντα ώστε να σταματήσουν αυτό το λαθρεμπόριο και όχι αποκλειστικά μελών της τουρκικής κυβέρνησης. Εμπλέκονται στρατιωτικοί και τοπικοί άρχοντες της νοτιοδυτικής Τουρκίας».

Οι πιο πλούσιες σε παραγωγή πετρελαιοπηγές που έχουν πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών, βρίσκονται στα νότια του Ιρμπίλ (πρωτεύουσας του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν). Την διαδρομή των τζιχαντιστών λαθρεμπόρων είχε χαράξει και χρησιμοποιούσε επί χρόνια ο Σαντάμ Χουσεΐν για να παρακάμψει τα οικονομικά αντίποινα που είχαν επιβάλει οι Αμερικανοί στο Ιράκ, πριν την εισβολή.

Σύφωνα με τον Kiriakou, οι ΗΠΑ θα έπρεπε να συνεργασθούν με τους Ρώσους για να αποκόψουν τους τζιχαντιστές από την κύρια πηγή χρηματοδότησής τους που είναι το λαθρεμπόριο πετρελαίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης