Συνολικά πέντε κρατούμενοι στην αμερικανική στρατιωτική βάση του κουβανέζικου όρμου Γκουαντάναμο παραδόθηκαν στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ανέφερε το Υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών την Κυριακή.

Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος σχεδίου για την κατάργηση της αμφιλεγόμενης στρατιωτικής φυλακής και έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση. Σε γραπτή δήλωσή του το Πεντάγωνο έκανε γνωστό ότι 107 κρατούμενοι παραμένουν στη φυλακή και εξέφρασε ευχαριστίες προς την κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων «για την προθυμία της να υποστηρίξει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των ΗΠΑ να κλείσουν το κέντρο κράτησης στον όρμο του Γκουαντάναμο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πέντε που μεταφέρθηκαν στην αραβική χώρα ονομάζονται: α) Αλί Αχμάντ Μοχάμεντ αλ Ραζίχι, β) Αμπντ αλ Τζαμπάρ Μοχάμεντ Ούτμαν αλ Καντάσι, γ) Αντίλ Σαίντ αλ Χατζ Ουμπάιντ αλ Μπουσέι, δ) Σουλεϊμάν Αουάντ Μπιν Ουκέιλ αλ Νάντι και ε) Φαχμί Σαλέμ Σαίντ αλ Ασάνι. Μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι πρόκειται για υπηκόους Υεμένης.

Οι ΗΠΑ άνοιξαν το κέντρο για να κρατήσουν ύποπτους για τρομοκρατία μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και στέρησαν από τους αποκαλούμενους «εχθρικούς μαχητές» την πρόσβαση σε αμερικανικές νομικές διαδικασίες που δικαιούνταν, κρατώντας τους επί σειρά ετών χωρίς να τους απαγγελθούν επίσημα κατηγορίες ή να δικαστούν.

Η κατάργηση του κέντρου περιλαμβανόταν στις προεκλογικές εξαγγελίες του προέδρου, για τον οποίο το Γκουαντάναμο είναι ένα ζημιογόνο για τη χώρα σύμβολο παραβίασης Ανθρώπινων Δικαιωμάτων που κληρονόμησε από τον Ρεπουμπλικανό προκάτοχό του Τζορτζ Μπους τον νεότερο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης