Σρι Λάνκα: Συνεχίζεται η μάχη κατά της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει σε πετρελαιοφόρο

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2020, 14:22
Σρι Λάνκα: Συνεχίζεται η μάχη κατά της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει σε πετρελαιοφόρο

Επιπλέον ποσότητες χημικών προϊόντων εστάλησαν σήμερα από την Ινδία για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που αναζωπυρώθηκε ανοιχτά της Σρι Λάνκα πάνω στο New Diamond, ένα πετρελαιοφόρο φορτωμένο με 270.000 τόνους αργού πετρελαίου, ανακοίνωσε το Πολεμικό Ναυτικό της Σρι Λάνκα.

«Μετά τις αδιάκοπες προσπάθειες (των συνεργείων διάσωσης), οι φλόγες έχουν περιοριστεί σε κάποιο βαθμό προς το παρόν» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Πολεμικό Ναυτικό.

Η πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε την Πέμπτη, είχε ανακοινωθεί πως έσβησε την Κυριακή, αλλά αναζωπυρώθηκε χθες, Δευτέρα, εξαιτίας ισχυρών ανέμων.

Αυτή η αναζωπύρωση της φωτιάς δημιούργησε και πάλι φόβους για τον σχηματισμό πετρελαιοκηλίδας στον Ινδικό ωκεανό. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους ειδικούς των ομάδων διάσωσης, δεν υπάρχει καμιά ένδειξη διαρροής πετρελαίου από το New Diamond, το οποίο μεταφέρει επίσης 1.700 τόνους ντίζελ για τις μηχανές του.

Ένα αεροπλάνο της ινδικής ακτοφυλακής επρόκειτο να μεταφέρει σήμερα ποσότητες χημικής σκόνης που θα διασκορπιστεί από ελικόπτερο πάνω στο πετρελαιοφόρο, εξήγησε το Πολεμικό Ναυτικό της Σρι Λάνκα.

Χθες, Δευτέρα, έξι ειδικοί σε επιχειρήσεις διάσωσης και 11 επαγγελματίες της διαχείρισης καταστροφών, που εστάλησαν από τους Έλληνες ιδιοκτήτες του πλοίου, έφτασαν στο σημείο όπου βρίσκεται το πετρελαιοφόρο, σε απόσταση περίπου 55 χλμ. από το παραλιακό χωριό Σανγκαμανκάντα Πόιντ.

Νηολογημένο στον Παναμά, το New Diamond ανήκει σε μια εταιρεία καταχωρισμένη στη Λιβερία, την Porto Emporios Shipping Ing., όμως το πλοίο διαχειρίζεται η ελληνική εφοπλιστική εταιρεία New Shipping Limited, σύμφωνα με το Πολεμικό Ναυτικό της Σρι Λάνκα.

Οι θερμοκρασίες στην πρύμνη του πετρελαιοφόρου παραμένουν πολύ υψηλές για να μπορέσουν οι διασώστες να επιβιβαστούν σ' αυτό, ανακοίνωσε η ολλανδική εταιρεία Smit Salvage, που ειδικεύεται στις διασώσεις πλοίων και στην οποία απευθύνθηκαν οι ιδιοκτήτες του New Diamond.

«Μόλις η κατάσταση κριθεί σταθερή και σίγουρη, θα μπορέσουμε να επιθεωρήσουμε το πλοίο» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο στη Χάγη η μητρική εταιρεία SMIT, σύμφωνα με την οποία εξετάζεται η δυνατότητα να ρυμουλκηθεί το πλοίο σε ένα ασφαλέστερο σημείο και να μεταφερθεί το φορτίο του.

«Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει καμιά ένδειξη διαρροής», υπογράμμισε η SMIT. «Πάντως, επειδή η κατάσταση είναι απρόβλεπτη, αυτό μπορεί να αλλάξει και οι λεπτομέρειες, περιλαμβανομένων του τελικού προορισμού και του χρονοδιαγράμματος, παραμένουν άγνωστες».

Δεκαεννέα πλοία από την Ινδία και τη Σρι Λάνκα συμμετέχουν στη μάχη κατά της πυρκαγιάς στο New Diamond. Το πλοίο είχε αποπλεύσει από το Κουβέιτ για το ινδικό λιμάνι Παραντίπ, όταν έστειλε την Πέμπτη σήμα κινδύνου έπειτα από έκρηξη στο μηχανοστάσιο που στοίχισε τη ζωή ενός μέλους του 23μελούς πληρώματός του, ενός Φιλιππινέζου ναυτικού. Τα άλλα μέλη του πληρώματος κατέστη δυνατό να απομακρυνθούν.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2020, 14:38