Οι Αρχές στη Σρι Λάνκα ήραν σήμερα την απαγόρευση κυκλοφορίας που είχαν επιβάλει μετά τη σειρά βομβιστικών επιθέσεων που σημειώθηκαν το πρωί της Κυριακής του Πάσχα για τους καθολικούς μέσα σε εκκλησίες και πολυτελή ξενοδοχεία.

Δεν έχει υπάρξει ακόμη ανάληψη της ευθύνης για τις επιθέσεις σε δύο εκκλησίες και τέσσερα ξενοδοχεία στο Κολόμπο και κοντά στην πρωτεύουσα της κατά πλειονότητα βουδιστικής χώρας, καθώς και σε μια τρίτη εκκλησία στη βορειοανατολική ακτή της Σρι Λάνκα, στην Μπατικαλόα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της χώρας Μαϊθριπάλα Σιρισένα, ο οποίος βρισκόταν εκτός της χώρας όταν διαπράχθηκαν οι επιθέσεις, συγκάλεσε συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Σρι Λάνκα και σε αυτή θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε, δήλωσε πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση.

Εκφράζονται φόβοι ότι οι επιθέσεις θα πυροδοτήσουν αναζωπύρωση της θρησκευτικής και εθνοτικής βίας. Η αστυνομία ανακοίνωσε αργά την Κυριακή ότι διαπράχθηκαν μια επίθεση με εμπρηστική βόμβα εναντίον τεμένους στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας και εμπρησμοί δύο καταστημάτων που ανήκουν σε μουσουλμάνους σε δυτική περιοχή.

Στη Σρι Λάνκα μαινόταν επί δεκαετίες εμφύλια σύρραξη με τους αυτονομιστές μειονοτικούς Ταμίλ, η οποία τερματίστηκε πριν από μία δεκαετία. Η βία των εξτρεμιστών αποκλιμακώθηκε έκτοτε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη χώρα της Νότιας Ασίας με περίπου 22 εκατομμύρια κατοίκους υπάρχουν μεγάλες κοινότητες χριστιανών, μουσουλμάνων και ινδουιστών — η καθεμία αντιπροσωπεύει το 8-12% του πληθυσμού.

Παρότι η απαγόρευση κυκλοφορίας που είχαν επιβάλει οι Αρχές ήρθη νωρίς το πρωί της Δευτέρας, η κίνηση ήταν ασυνήθιστα μικρή στο Κολόμπο.

Στρατιώτες με αυτόματα όπλα στα χέρια φρουρούσαν μεγάλα ξενοδοχεία και το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου σε μια συνοικία όπου εδρεύουν πολλές επιχειρήσεις, πολύ κοντά στα τέσσερα ξενοδοχεία που έγιναν στόχος των βομβιστικών επιθέσεων.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο νεότερος απολογισμός των θυμάτων είναι 290 νεκροί και 500 τραυματίες. Οι Αρχές έχουν συλλάβει 24 υπόπτους στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργούν για τις επιθέσεις. Συνεχίζει να μην έχει αναληφθεί η ευθύνη για αυτές, ωστόσο οι υποψίες των Αρχών στρέφονται σε μια άγνωστη εκτός της χώρας ισλαμιστική οργάνωση, γνωστή ως NTJ (National Thowheeth Jama’ath).

Η αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι βρέθηκε αργά χθες το βράδυ και εξουδετερώθηκε από πυροτεχνουργούς μια «αυτοσχέδια» βόμβα τοποθετημένη σε δρόμο που οδηγεί στο αεροδρόμιο του Κολόμπο, το οποίο εξακολουθεί να λειτουργεί υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης