Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα επέβαλε εκ νέου χθες νόμο που απαγορεύει στις γυναίκες να αγοράζουν αλκοόλ, λίγες μόνον ημέρες μετά την κατάργησή του.

Ο πρόεδρος Μαϊθριπάλα Σιρισένα δήλωσε ότι είχε δώσει εντολή στον υπουργό Οικονομικών Μανγκάλα Σαμαραουίρα να ανακαλέσει την απόφαση που ελήφθη την Τετάρτη να καταργηθεί ο νόμος αυτός του 1979, που απαγορεύει την πώληση οποιουδήποτε οινοπνευματώδους ποτού στις γυναίκες στη νήσο αυτή των 21 εκατομμυρίων κατοίκων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Από τη Δευτέρα, η απόφαση του υπουργού θα καταργηθεί», σημειώνεται σε ανακοίνωση της προεδρίας της χώρας, στην οποία υπάρχει η διαβεβαίωση, χωρίς άλλες εξηγήσεις, ότι το στάτους κβο θα αποκατασταθεί.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Αλί Χασέν είχε προηγουμένως δηλώσει ότι ο νόμος που ισχύει εδώ και 39 χρόνια, καταργήθηκε στο πλαίσιο ενός ευρύτερου αγώνα κατά του σεξισμού στα νομοθετικά κείμενα. «Η ιδέα είναι να αποκατασταθεί η ουδετερότητα απέναντι στα φύλα», είχε σχολιάσει.

Βάσει της απόφασης που είχε ληφθεί από τον υπουργό Οικονομικών, επιτρεπόταν επίσης στις γυναίκες να εργάζονται σε μονάδες παρασκευής οινοπνευματωδών ή σε χώρους στους οποίους πωλείται αλκοόλ, κυρίως σε μπαρ. Ωστόσο στην ανακοίνωση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η προεδρία δεν διευκρινίζεται αν καταργείται και η απόφαση του υπουργού να επιτραπεί στις γυναίκες να εργάζονται σε χώρους παρασκευής ή πώλησης οινοπνευματωδών ποτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξάλλου εξακολουθεί πάντα να ισχύει η απαγόρευση της πώλησης οινοπνευματωδών ποτών στους αστυνομικούς ή στους στρατιωτικούς εν υπηρεσία, σύμφωνα με τον Χασέν.

Τον Νοέμβριο η Σρι Λάνκα αποφάσισε μια αύξηση της φορολογίας, που ήταν ήδη πολύ υψηλή, στα οινοπνευματώδη ποτά, αλλά μείωσε σημαντικά τις τιμές του κρασιού και της μπίρας.

Η χαλάρωση των νόμων όσον αφορά το αλκοόλ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από ορισμένες μερίδες της κοινωνίας της Σρι Λάνκα, στην οποία η πλειονότητα των κατοίκων είναι βουδιστές.

Το Εθνικό Κίνημα για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Καταναλωτή κατηγόρησε το υπουργείο Οικονομικών ότι ενθαρρύνει την κατανάλωση αλκοόλ και κάλεσε τον πρόεδρο Σιρισένα να επέμβει υπέρ της διατήρησης των περιορισμών.

Ένα επιχείρημα που είχε επικαλεστεί ο υπουργός Οικονομικών Σαμαραουίρα είναι ότι οι περιορισμοί στους δηλωμένους παραγωγούς οινοπνευματωδών ποτών ενθάρρυναν τη μαύρη αγορά και στερούσαν από το κράτος πολύτιμα έσοδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης