Νικητές πολιτειών «Σούπερ Τρίτης»

Mitt Romney: Μασαχουσέτη, Βιρτζίνια, Βέρμοντ, Αϊντάχο, Οχάιο
Rick Santorum: Οκλαχόμα, Τενεσί, Βόρεια Ντακότα
Newt Gingrich: Τζώρτζια
Ron Paul:-

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκκρεμούν:

Αλάσκα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Mitt Romney ήταν ο μεγάλος νικητής της εκλογικής διαδικασίας που διεξήχθη σε 10 πολιτείες των Η.Π.Α. στο πλαίσιο των εσωκομματικών ψηφοφοριών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για την ανάδειξη του υποψήφιου ο οποίος θα τεθεί αντιμέτωπος του Barack Obama στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης κατάφερε ύστερα από σκληρή μάχη να επικρατήσει και στην πολιτεία του Οχάιο, αφήνοντας δεύτερο τον Rick Santorum στη μάχη της λεγόμενης «Σούπερ Τρίτης».

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως μετά τη χθεσινή αναμέτρηση ο Mitt Romney έχει αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητές του να είναι αυτός ο «εκλεκτός» των Ρεπουμπλικάνων που θα διεκδικήσει το προεδρικό χρίσμα στις 6 Νοεμβρίου.

Ο Newt Gingrich ήταν ο υποψήφιος που σημείωσε την πρώτη νίκη στη χθεσινή εκλογική διαδικασία, επικρατώντας στην πολιτεία Τζώρτζια, εξέλιξη που θεωρήθηκε αναμενόμενη καθώς ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κατάγεται από το συγκεκριμένο μέρος. Ήταν η δεύτερη νίκη του μετά την αντίστοιχη που είχε σημειώσει στη Νότια Καρολίνα. Σημειώνεται πως από τη γενέτειρα του Gingrich αναδεικνύεται ο μεγαλύτερος αριθμός εκλεκτόρων στο Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, το οποίο θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Αύγουστο.

Στις πρώτες του δηλώσεις ο Newt Gingrich ευχαρίστησε τους οπαδούς του στην Ατλάντα, υπογραμμίζοντας πως «ο αγώνας συνεχίζεται χάρη σε εσάς». Όπως και στη Νότια Καρολίνα, απέφυγε να επιτεθεί στον πρόεδρο των Η.Π.Α., Barack Obama, εστιάζοντας για άλλη μια φορά στη συμπεριφορά των Rick Santorum και Mitt Romney απέναντι στους υπόλοιπους υποψήφιους και κυρίως στα Μ.Μ.Ε. που τους υποστηρίζουν. Αποκαλώντας τον εαυτό του «χελώνα» και τους αντιπάλους του «λαγούς» προσπάθησε να δείξει πως ο δρόμος για την εκλογή του τελικού υποψήφιου παραμένει μακρύς.

«Με τη βοήθειά σας καταφέραμε να επιβιώσουμε τους δύο τελευταίους δύσκολους μήνες. Βρισκόμαστε εδώ σήμερα καθώς εσείς είστε που είπατε “όχι” στην ελίτ η οποία επιθυμεί να ορίσει τον υποψήφιο του κόμματος», πρόσθεσε.

Νωρίτερα είχε προλάβει να ευχαριστήσει τους υποστηρικτές του μέσω Twitter.

«Σ’ ευχαριστώ Τζώρτζια. Είναι ωραίο να κερδίζεις στη γενέτειρά σου», έγραψε.

Δείτε το video…

Ο Mitt Romney σημείωσε νίκες στη Βιρτζίνια, στο Βέρμοντ, στο Οχάιο και στο Αϊντάχο ενώ αναμενόμενη ήταν η επικράτησή του στη Μασαχουσέτη, πολιτεία στην οποία είχε διατελέσει κυβερνήτης.

Μιλώντας το βράδυ της Τρίτης ενώπιον των ψηφοφόρων του στη Βοστόνη παραδέχτηκε πως η σημερινή (χθεσινή) αναμέτρηση ήταν πιο δύσκολη από τις προηγούμενες, υπογραμμίζοντας όμως πως ακόμα κι έτσι «η καταμέτρηση των εκλεκτόρων δείχνει πως είμαστε σε καλό δρόμο». Στη διάρκεια της ομιλίας του δεν παρέλειψε να ασκήσει έντονη κριτική στον πρόεδρο των Η.Π.Α..

«Σήμερα θα ήθελα να πω σε κάθε έναν από εσάς προσωπικά: Δεν σας έχουμε ξεχάσει και δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν πίσω. Η εκστρατεία μας είναι σε εξέλιξη και η πραγματική αλλαγή έχει επιτέλους δρομολογηθεί», τόνισε.

Δείτε το video…

Μάχη σώμα με σώμα στο Οχάιο

Στο Οχάιο η «μάχη» μεταξύ των δύο υποψηφίων ήταν σκληρή, σε μια πολιτεία με έντονα συμβολικό χαρακτήρα.

Τελικά, ο Mitt Romney κατάφερε να κερδίσει με 38% έναντι 37% του Rick Santorum. Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CΝΝ, η διαφορά μεταξύ των δύο ανδρών ήταν λιγότεροι από… 5.000 ψήφοι. Νωρίτερα, ο πρώην βουλευτής της Πενσυλβάνια προηγούταν σταθερά με 1%-2% ενώ στα πρώτα αποτελέσματα ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης είχε εξασφαλίσει προβάδισμα μέχρι και 4% (42% έναντι 38%).

Η επικράτηση στο Οχάιο θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη καθώς από το 1960 μέχρι σήμερα κανένας υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος δεν έχει εκλεγεί  πρόεδρος των Η.Π.Α. χωρίς να έχει κερδίσει σε αυτή την πολιτεία.

Ο Rick Santorum επικράτησε στην Οκλαχόμα, το Τενεσί και τη Βόρεια Ντακότα, με τις νίκες του αυτές να αποτυπώνουν την ανοδική πορεία, την οποία ακολουθεί μετά την τριπλή επικράτηση στις πολιτείες Μισούρι, Μινεσότα και Κολοράντο που τον ανέδειξε στον κυριότερο πολιτικό αντίπαλο του Mitt Romney. Ο τελευταίος «πληρώνει» την έντονη επιχειρηματική του δράση (δημιουργία περιουσίας που φθάνει τα 200 εκατ. δολάρια), καθώς οι δεσμοί του με τους συντηρητικούς ψηφοφόρους και αυτούς που έχουν χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και προέρχονται από χαμηλά κοινωνικά στρώματα παραμένουν «αδύναμοι».

Πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν πως ο Rick Santorum σε κάθε του δημόσια εμφάνιση καταβάλλει προσπάθεια να ενισχύσει το προφίλ του πραγματικά «μοναδικού συντηρητικού υποψήφιου» των Ρεπουμπλικάνων. Με αυτό τον τρόπο επιδιώκει να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους από το λεγόμενο «Κίνημα του Τσαγιού», όπως αποκαλείται το συντηρητικό ρεύμα που τάσσεται κατά του κατεστημένου και της φορολόγησης, έχοντας τις «ρίζες» του στη διαμαρτυρία του 1773, όταν εξαγριωμένοι πολίτες από την επιβολή φόρων κατέλαβαν αγγλικό πλοίο και πέταξαν στη θάλασσα το φορτίου τσαγιού.

Στη διάρκεια της ομιλίας του στο Στούμπενβιλ του Οχάιο, ο πρώην βουλευτής της Πενσυλβάνια ευχαρίστησε τους υποστηρικτές του, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην οικογένειά του.

«Σήμερα είναι μια μεγάλη ημέρα. Εσωκομματική ψηφοφορία σε 10 πολιτείες. Κάποιες από αυτές θα κερδίσουμε και κάποιες θα χάσουμε, το σημαντικό όμως είναι ό, τι θα πάρουμε αρκετά χρυσά και αργυρά μετάλλια», τόνισε αρχικά.

Στη συνέχεια δεν παρέλειψε να εκφράσει την αισιοδοξία του για τον αγώνα που δίνει προκειμένου να είναι αυτός ο «εκλεκτός» των Ρεπουμπλικάνων.

«Κερδίσαμε την Αϊόβα, το Κολοράντο, το Μισούρι, τη Μινεσότα και τώρα την Οκλαχόμα και το Τένεσι», πρόσθεσε, φροντίζοντας παράλληλα να εξαπολύσει πυρά κατά του Barack Obama για την οικονομική και κοινωνική πολιτική που εφαρμόζει.

«Πολλοί Αμερικανοί πιστεύουν πως οι καλές ημέρες έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια ισχυρή ομοσπονδιακή κυβέρνηση», συμπλήρωσε.

Δείτε το video…

Με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης προηγείται στην κούρσα των εκλεκτόρων με 396, με τον Rick Santorum να ακολουθεί με 158. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Newt Gingrich με 103 και τέταρτος είναι ο Ron Paul με 60.

Συνολικά απαιτούνται 1.144 εκλέκτορες προκειμένου να προκύψει ο υποψήφιος που θα τεθεί αντιμέτωπος του Barack Obama. Οι 10 πολιτείες της «Σούπερ Τρίτης» δίνουν 419 εκλέκτορες με τις Τζώρτζια (76 εκλέκτορες), Οχάιο (66 εκλέκτορες) και Τενεσί (58 εκλέκτορες) να θεωρούνται οι σημαντικότερες.

Δείτε το video…

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως πρόσφατες δημοσκοπήσεις  κατέδειξαν ότι η μακροσκελής διαδικασία, στην διάρκεια της οποίας οι υποψήφιοι για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος συγκρούστηκαν με ιδιαίτερη σφοδρότητα, ενδεχομένως να «κουράζει» τους ψηφοφόρους, φθείροντας παράλληλα τους υποψήφιους.

Ειδικότερα, δημοσκόπηση των ABC News/Washington Post που δημοσιεύτηκε την Τρίτη έδειξε ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων βλέπει πλέον αρνητικά και όχι θετικά τους υποψήφιους, ενώ δημοσκόπηση των NBC News/Wall Street Journal που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα έδειξε ότι το 40% των ψηφοφόρων βλέπουν λιγότερο θετικά σήμερα το Ρεπουμπλικανικό κόμμα από ό,τι πριν από την έναρξη της διαδικασίας τον Ιανουάριο.

Ο δρόμος για την προεδρία

Νικητές εσωκομματικών εκλογών μέχρι στιγμής
Mitt Romney: Νιου Χαμσάιρ, Φλόριντα, Νεβάδα, Μέιν, Αριζόνα, Μίσιγκαν, Γουαϊόμινγκ, Ουάσινγκτον
(μη δεσμευτική ψηφοφορία), Βιρτζίνια, Μασαχουσέτη, Βέρμοντ, Αϊντάχο και Οχάιο.
Rick Santorum: Aϊόβα, Μιζούρι, Μινεσότα, Κολοράντο, Οκλαχόμα, Τενεσί και Βόρεια Ντακότα
Newt Gingrich: Νότια Καρολίνα και Τζώρτζια
Ron Paul:-


Προκριματικές εκλογές Ρεπουμπλικάνων
Α) 10 Μαρτίου: Κάνσας

Β) 3 Απριλίου: Ουάσινγκτον, Μέριλαντ, Ουισκόνσιν και Τέξας
Γ) 24 Απριλίου: Πέντε πολιτείες, ανάμεσά τους η Νέα Υόρκη και η Πενσιλβάνια

Δ) 5 Ιουνίου: Πέντε πολιτείες συμπεριλαμβανομένης της Καλιφόρνια και
Ε) 26 Ιουνίου: Γιούτα.

Το Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων θα πραγματοποιηθεί από την 27η Αυγούστου ως την 30ή Αυγούστου στην Τάμπα Μπέι, στη Φλόριντα.

Από την άλλη πλευρά, το Συνέδριο του Δημοκρατικού κόμματος θα πραγματοποιηθεί στη Σάρλοτ, στη Βόρεια Καρολίνα, από την 3η ως την 6η Σεπτεμβρίου.

Τρεις τηλεμαχίες

Η πρώτη τηλεμαχία ανάμεσα στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων και τον Barack Obama είναι προγραμματισμένη για τις 3 Οκτωβρίου στο Πανεπιστήμιο του Ντένβερ, στο Κολοράντο, η δεύτερη για τις 16 Οκτωβρίου στο Πανεπιστήμιο Χόφστρα, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, και η τρίτη και τελευταία στις 22 Οκτωβρίου στο Πανεπιστήμιο Λιν, στην Μπόκα Ρατόν, στη Φλόριντα.


Οι προεδρικές εκλογές διεξάγονται ταυτόχρονα με τις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Κογκρέσου στις 6 Νοεμβρίου και ο νικητής των προεδρικών εκλογών πρόκειται να ορκιστεί και να αναλάβει καθήκοντά στις 20 Ιανουαρίου 2013.

Διαβάστε επίσης:
Άλλη μία νίκη για τον Ρόμνεϊ, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 4 Μαρτίου 2012, 04:39
Νικητής στο Γουαϊόμινγκ ο Μιτ Ρόμνεϊ, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2012, 07:32
«Δικές του» Αριζόνα και Μίσιγκαν, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012, 04:09

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης