Η επιχείρηση επαναπροώθησης προσφύγων από την Ελλάδα προς την Τουρκία ξεκίνησε ομαλά το πρωί της Δευτέρας. Οι πρώτες αφίξεις έγιναν στο Δικελί και το Τσεσμέ, από τη Λέσβο και τη Χίο αντίστοιχα.

Με την επαναπροώθηση των πρώτων προσφύγων υλοποιείται ένας βασικός όρος της συμφωνίας της Ε.Ε. με την Άγκυρα στο τελευταίο συμβούλιο κορυφής των Βρυξελλών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα με την επαναπροώθηση έφτασαν στη Γερμανία και οι πρώτοι Σύροι πρόσφυγες, που στο πλαίσιο της ίδιας συμφωνίας υποχρεούνται τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να υποδεχθούν σε αντιστάθμισμα των προσφύγων που επιστρέφουν στην Τουρκία.

«Όλες οι χώρες-μέλη να δεχθούν πρόσφυγες»

Θετικά εκτίμησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς την έναρξη υλοποίησης της συμφωνίας επαναπροώθησης προσφύγων στην Τουρκία, πιέζοντας τα κράτη-μέλη της E.E. να πάρουν πρόσφυγες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό είναι και το σημείο κριτικής του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου. Όχι τόσο η Τουρκία όσο η έλλειψη προθυμίας των ευρωπαϊκών κρατών παρά τις υποσχέσεις τους να δεχθούν πρόσφυγες.

«Η Τουρκία είναι το μικρότερο πρόβλημα για τους πρόσφυγες» είπε ο Μάρτιν Σουλτς στο πρωινό μαγκαζίνο της πρώτης δημόσιας τηλεόρασης ARD.

«Η Τουρκία έχει άλλα προβλήματα, τα οποία πρέπει να συζητήσουμε μαζί της. Οι πρόσφυγες τυγχάνουν καλής μεταχείρισης στην Τουρκία. Το αποφασιστικής σημασίας θέμα είναι ότι η διαδικασία επαναπροώθησης λειτουργεί μόνο όταν όλες οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. δεχθούν πρόσφυγες και εδώ υπάρχει πρόβλημα. Είδατε και μόνοι σας ότι χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία δηλώνουν ότι δεν θα πάρουν πρόσφυγες» επεσήμανε.

Προς το συμφέρον εκείνων που έχουν ανάγκη οι επαναπροωθήσεις

Κατά την άποψή του το μέτρο των επαναπροωθήσεων ουσιαστικά λειτουργεί προς το συμφέρον των ανθρώπων που έχουν πραγματική ανάγκη. «Σήμερα είναι η πρώτη μέρα, δεν ξέρουμε εάν θα λειτουργήσει, αλλά εάν λειτουργήσει, θα δοθεί ισχυρό χτύπημα στους διακινητές ανθρώπων» υποστήριξε ο  Σουλτς.

Και η Τουρκία; Είναι σε ένα τόσο καίριο θέμα αξιόπιστος και λογικός εταίρος;

«Εάν είναι, θα γίνει αντικείμενο ελέγχου επί τόπου» τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. «Θα πρέπει να επαναλάβω ότι υπάρχουν εκεί Ευρωπαίοι υπάλληλοι, υπάρχουν διεθνείς οργανώσεις. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες βρίσκεται επίσης εκεί και συνεργάζεται με τη χώρα. Επειδή έχω επισκεφθεί πολλές φορές την Τουρκία και προσφυγικά καταλύματα, η εντύπωσή μου είναι ότι οι Σύροι πρόσφυγες τυγχάνουν καλής μεταχείρισης. Δεν γίνεται το ίδιο με όλους τους Τούρκους και κυρίως σε σχέση με την κουρδική διένεξη που μας βαραίνει πολύ. Αλλά θα πρέπει να ελέγχουμε την τήρηση όλων των διεθνών στάνταρντ. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο» πρόσθεσε.

Πηγή: ARD
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης