Η σουηδική κεντροαριστερά εξασφαλίζει μικρό προβάδισμα έναντι του δεξιού/ακροδεξιού μπλοκ στις εξαιρετικά αμφίρροπες βουλευτικές εκλογές στην Σουηδία, που σημαδεύτηκαν από το ιστορικό ποσοστό του ακροδεξιού κόμματος των Δημοκρατών της Σουηδίας.

Σύμφωνα με δύο exit poll των τηλεοπτικών δικτύων SVT et TV4, η κεντροαριστερά, υπό την απερχόμενη πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Αντερσον εξασφαλίζει 49,8% έως 50,6% των ψήφων, έναντι 48,0% και 49,2% για το μπλοκ της δεξιάς/ακροδεξιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ακροδεξιοί Δημοκράτες της Σουηδίας συγκεντρώνουν το 20,5% έως 21,3%, καταλαμβάνοντας για πρώτη φορά στην ιστορία την δεύτερη θέση πίσω από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

Σύμφωνα με το exit poll του SVT, το μπλοκ της κεντροαριστεράς εξασφαλίζει συνολικά 176 έδρες, μία έδρα πάνω από την απόλυτη πλειοψηφία των 175 εδρών, έναντι 173 εδρών για το μπλοκ της δεξιάς/ακροδεξιάς.

Οι πρώτες αυτές εκτιμήσεις υπόσχονται μία μακρά εκλογική βραδιά, αφού οι διαφορές των ψήφων θα είναι μικρές, της τάξεως των λίγων χιλιάδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα δύο exit poll, οι σοσιαλδημοκράτες διατηρούν ως ανεμένετο την πρώτη θέση που κατέχουν από την δεκαετία του 1930, εξασφαλίζοντας 29,3% έως 29,7% των ψήφων, ενώ οι Μετριοπαθείς της σουηδικής δεξιάς περιορίζονται στην τρίτη θέση με 16,0% έως 18,8%.

Μία εκλογική νίκη της δεξιάς/ακροδεξιάς θα εγκαινίαζε μία νέα πολιτική εποχή για την Σουηδία, η οποία αναλαμβάνει την 1η Ιανουαρίου την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα πρέπει να ολοκληρώσει την διαδικασία ένταξής της στο ΝΑΤΟ.

Αντίθετα, η επικράτηση της κεντροαριστεράς θα έθετε σε αμφισβήτηση το νέο και άνευ ιστορικού προηγουμένου σχήμα της συμμαχίας συντηρητικών-εθνικιστών και την απόφαση των Μετριοπαθών να προσεγγίσουν τους ακροδεξιούς Δημοκράτες της Σουηδίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης