Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Σουηδίας υποστηρίζουν ότι «ξένες δυνάμεις» μπορεί να επιχειρήσουν να παρέμβουν στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο στη χώρα, με αφορμή τις υπόνοιες περί ρωσικής ανάμιξης στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016.

Στην ετήσια έκθεσή της, η Sapo εκφράζει έντονη ανησυχία για τις “απόπειρες από ξένες δυνάμεις να επηρεάσουν τις εκλογές σε άλλες χώρες”. Τονίζει όμως ότι το σουηδικό εκλογικό σύστημα είναι «σταθερό» και «αποκεντρωμένο» και, ως εκ τούτου, δύσκολα θα επιτύγχανε μια τέτοια απόπειρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν αποκλείουμε (το ενδεχόμενο) ορισμένες ξένες δυνάμεις να επωφεληθούν από την προεκλογική εκστρατεία στη Σουηδία για να επιτείνουν τις αντιπαλότητες στους κόλπους της κοινωνίας των πολιτών και να προσπαθήσουν να αποδυναμώσουν το δημοκρατικό σύστημα», είπε ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Άντερς Τόρνμπεργκ.

«Η ρωσική κατασκοπεία συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια» της Σουηδίας, προειδοποίησε εξάλλου η Sapo, εκτιμώντας ότι το ένα τρίτο των Ρώσων διπλωματών στη χώρα ήταν κατάσκοποι.

Ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι θα ιδρυθεί μια νέα υπηρεσία που θα αναλάβει την προστασία των πολιτών από τις «εξωτερικές επιρροές» στις εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου. «Σε εκείνους που θα σκέφτονταν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών στη χώρα μας, λέω: μην το τολμήσετε. Δεν θα διστάσουμε να καταγγείλουμε σθεναρά εκείνους που θα το επιχειρήσουν (…) Η Ρωσία αναφέρεται σε πολλές εκθέσεις», είχε δηλώσει τότε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Κρεμλίνο διαβεβαίωσε την Δευτέρα ότι δεν υπάρχει «καμία ουσιαστική απόδειξη» ότι η ρωσική κυβέρνηση προσπάθησε να παρέμβει στις αμερικανικές εκλογές του 2016, μετά την άσκηση διώξεων σε βάρος 13 Ρώσων και τριών εταιρειών από την Ουάσινγκτον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης