Σουηδία: Δικαστήριο έκρινε ένοχη γυναίκα επειδή άφησε τον γιο της να στρατολογηθεί από το Ισλαμικό Κράτος

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2022, 14:49
Σουηδία: Δικαστήριο έκρινε ένοχη γυναίκα επειδή άφησε τον γιο της να στρατολογηθεί από το Ισλαμικό Κράτος

Σουηδικό δικαστήριο έκρινε ένοχη μια Σουηδέζα για εγκλήματα πολέμου επειδή δεν κατάφερε να εμποδίσει τον 12χρονο γιο της να γίνει παιδί-στρατιώτης στη Συρία, όπου σκοτώθηκε στον πόλεμο.

Η γυναίκα είχε αρνηθεί τις κατηγορίες.

«Το περιφερειακό δικαστήριο καταδίκασε τη Λίνα Ισάκ σε έξι χρόνια κάθειρξη για παραβίαση του διεθνούς δίκαιου και σοβαρό έγκλημα πόλεμου», ανακοίνωσε το περιφερειακό δικαστήριο της Σουηδίας.

«Αυτή, ως κηδεμόνας, δεν προστάτευσε τον γιο της Γιόαν, στην ηλικία των 12 με 15 ετών, να στρατολογηθεί από άγνωστους συνεργούς και να χρησιμοποιηθεί ως παιδί στρατιώτης από το Ισλαμικό Κράτος στις ένοπλες συγκρούσεις στη Συρία», πρόσθεσε.

Η 49χρονη γυναίκα, μια Σουηδέζα που επέστρεψε από τη Συρία το 2020, είναι το πρώτο πρόσωπο στη Σουηδία που κατηγορείται για συνέργεια στη στρατολόγηση του ίδιου του του παιδιού.

Το αγόρι, που είχε γεννηθεί το 2001, σκοτώθηκε το 2017.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η στρατολόγηση και η εκμετάλλευση παιδιών κάτω των 15 ετών ως στρατιώτες απαγορεύεται βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και αναγνωρίζεται ως έγκλημα πολέμου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Βάσει της σουηδικής νομοθεσίας, τα δικαστήρια της χώρας μπορούν να δικάζουν ανθρώπους για εγκλήματα που διέπραξαν στο εξωτερικό κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2022, 14:49