Οι στρατηγοί που βρίσκονται στην εξουσία στο Σουδάν και οι επικεφαλής του κινήματος αμφισβήτησης υπέγραψαν σήμερα το πρωί μια συμφωνία για το μοίρασμα της εξουσίας με στόχο να οδηγηθεί η χώρα στη δημοκρατία.

Η συμφωνία υπεγράφη στο Χαρτούμ παρουσία Αφρικανών μεσολαβητών έπειτα από ολονύκτιες διαπραγματεύσεις προκειμένου να οριστικοποιηθούν κάποιες λεπτομέρειες της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές στις 5 Ιουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμφωνία έχει στόχο να ανοίξει τον δρόμο για την πολιτική μετάβαση στο Σουδάν, αφού ο στρατός εκδίωξε τον πρώην πρόεδρο Όμαρ αλ Μπασίρ τον Απρίλιο έπειτα από μήνες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

«Σήμερα καταλήξαμε στην πολιτική διακήρυξη» δήλωσε ο Ιμπραχίμ αλ Άμιν, επικεφαλής του συνασπισμού της αντιπολίτευσης Δυνάμεις Ελευθερίας και Αλλαγής μετά την τελετή.

«Θέλουμε μια σταθερή πατρίδα γιατί έχουμε υποφέρει πολύ» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά τη συνάντηση σε πολυτελές ξενοδοχείο του Χαρτούμ ο δεύτερος στην ιεραρχία του Μεταβατικού Στρατιωτικού Συμβουλίου, ο Μοχάμεντ Χάμνταν Ντάγκλο, διοικητής των διαβόητων Δυνάμεων Άμεσης Υποστήριξης (RSF), χαιρέτισε την «ιστορική» στιγμή.

Η συμφωνία αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα προς τη δημιουργία πολιτικής κυβέρνησης, σταθερό αίτημα των Σουδανών εδώ και επτά μήνες, και προβλέπει τη δημιουργία ενός «κυρίαρχου συμβουλίου», ενός μεταβατικού οργάνου που θα αναλάβει την εξουσία για λίγο περισσότερο από τρία χρόνια.

Οι στρατιωτικοί θα προεδρεύσουν αυτού του οργάνου κατά τους πρώτους 21 μήνες και στη συνέχεια οι πολίτες θα αναλάβουν τα ηνία για τους υπόλοιπους 18 μήνες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης