Σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα του Σουδάν οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν γέφυρες και κεντρικούς οδικούς άξονες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις κατέφυγαν σε χρήση δακρυγόνων, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ανταποκριτής του πρακτορείου Reuters στο Χαρτούμ.

Τρεις ημέρες μετά την υπογραφή συμφωνίας για την έναρξη της διαδικασίας μετάβασης σε δημοκρατική διακυβέρνηση, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα σε διάφορα σημεία του Χαρτούμ, ακόμη και κοντά στο προεδρικό μέγαρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι απόψεις για τη συμφωνία διίστανται, αφού ορισμένοι Σουδανοί θεωρούν ότι θα φέρει σταθερότητα στην πολύπαθη χώρα και άλλοι απορρίπτουν τη συμμετοχή του στρατού σε αυτήν τη διαδικασία.
«Θα ανατρέψουμε τη συμφωνία όπως ανατρέψαμε το πραξικόπημα», είπε η Σαφά Σάλεχ, μια 22χρονη φοιτήτρια που συμμετείχε στις κινητοποιήσεις.

Με τη συμφωνία επιδιώκεται να γραφτεί ο επίλογος του πραξικοπήματος της 25ης Οκτωβρίου 2021 που εκτροχίασε τη μετάβαση προς τις δημοκρατικές εκλογές, όπως αυτή είχε συμφωνηθεί μετά την ανατροπή του δικτάτορα Ομάρ ελ Μπασίρ από τον στρατό το 2019.

Το πραξικόπημα που έφερε στην εξουσία τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν πυροδότησε κύμα διαδηλώσεων και μέχρι σήμερα έχουν αναφερθεί περισσότεροι από 120 θάνατοι πολιτών. Παράλληλα, προκάλεσε σοβαρούς τριγμούς στην οικονομία της χώρας που βρισκόταν ήδη σε κρίση, αφού «πάγωσε» η οικονομική βοήθεια από το εξωτερικό ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμφωνία της Δευτέρας, που χαιρετίστηκε από τη διεθνή κοινότητα, μεταθέτει για την επόμενη φάση των διαβουλεύσεων επίμαχα ζητήματα όπως η απονομή δικαιοσύνης για τους θανάτους διαδηλωτών.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης