Το Μεταβατικό Στρατιωτικό Συμβούλιο του Σουδάν ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η σαρία, ο ισλαμικός νόμος, θα πρέπει να παραμείνει η βάση της νέας νομοθεσίας της χώρας, επικρίνοντας τους επικεφαλής της πολιτικής αντιπολίτευσης ότι παρέλειψαν να την περιλάβουν στον κατάλογο με τις προτάσεις τους για τη μεταβατική περίοδο.

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι επικεφαλής των διαδηλωτών παρέδωσαν στα 10 μέλη του Μεταβατικού Στρατιωτικού Συμβουλίου τις προτάσεις τους για τη μορφή που επιθυμούν να έχουν οι θεσμοί κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Χαρτούμ ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου, ο στρατηγός Σαμσεντίν Καμπάσι, δήλωσε ότι το σώμα συμφωνεί με τις περισσότερες προτάσεις, όμως έχει «πολλές επιφυλάξεις» για άλλες.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην απουσία αναφοράς στη σαρία, η οποία ήταν η βάση της νομοθεσίας του Σουδάν υπό το καθεστώς του προέδρου Όμαρ αλ Μπεσίρ.

«Η διακήρυξη παρέλειψε να αναφερθεί στις πηγές της νομοθεσίας και ο ισλαμικός νόμος της σαρία και η παράδοση θα πρέπει να είναι οι πηγές της» επεσήμανε ο Καμπάσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπό τον Μπασίρ η εφαρμογή της σαρία οδήγησε στη μαστίγωση πολλών γυναικών που κατηγορήθηκαν για «ανάρμοστη συμπεριφορά», σύμφωνα με υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το Μεταβατικό Στρατιωτικό Συμβούλιο ανέλαβε την εξουσία μετά την εκδίωξη του Μπασίρ στις 11 Απριλίου, έπειτα από έναν μήνα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Ο στρατηγός Καμπάσι επεσήμανε ότι η εξουσία για την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα θα πρέπει να εναπόκειται σε «ένα κυρίαρχο συμβούλιο» κι όχι στο υπουργικό συμβούλιο, όπως πρότειναν οι επικεφαλής των διαδηλωτών. Επιπλέον, η μεταβατική περίοδος θα πρέπει να διαρκέσει δύο χρόνια και όχι τέσσερα.

Σύμφωνα με τον Καμπάσι, η σύσταση αυτού του «κυρίαρχου συμβουλίου» δεν έχει συζητηθεί ακόμη με την Ένωση για την Ελευθερία και την Αλλαγή της αντιπολίτευσης.

Το Μεταβατικό Στρατιωτικό Συμβούλιο και η Ένωση για την Ελευθερία και την Αλλαγή διαφωνούν για τη σύσταση του συμβουλίου αυτού, με την Ένωση να απαιτεί η πλειονότητα των μελών του να είναι πολίτες και τους στρατηγούς να επιθυμούν να διατηρήσουν το πάνω χέρι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης